Esztergom: A magyar kultúra új központja

Esztergom városa, mely jelentős történelmi múltra tekint vissza, nemrégiben újra megyei jogú rangot kapott, és hamarosan a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ (MNM KK) elnöki kabinetjének is otthont ad majd.

Történelmi adósságot törlesztett a parlament 2022-ben, amikor Esztergom városa visszakapta megyei jogú rangját. Demeter Szilárd, aki jelenleg a Petőfi Irodalmi Múzeumban van hivatalban, bejelentette, hogy az általa vezetett közgyűjteményi központ székhelyét Budapestről Esztergomba helyezi át. Demeter szerint Esztergom stratégiai kiindulópont Magyarország számára, és a vidéki székhely választásával a magyar kultúra főváros-centrikusságát kívánja csökkenteni.

Esztergom városa, amelyet Géza fejedelem választott szálláshelyül és ahol István királyt megkeresztelték és megkoronázták, a kommunista érában elveszítette megyei jogú státuszát, amikor Tatabánya vált Komárom-Esztergom megye székhelyévé. A rendszerváltás óta több politikai kísérlet is történt a város "becsületének" helyreállítására.

Az Alkotmánybíróság (Ab) székhelyének Esztergomba történő kijelölése is egy ilyen kísérlet volt, amely a hatalommegosztás elvét hivatott kifejezni. Azonban az alkotmánybírók nem támogatták az ingázást, így az Ab székhelye végül Budapest maradt. Az esztergomi Sándor-palotát, amelyet eredetileg az Ab székházának szántak, később átadták a Mol – Új Európa Alapítványnak.

Esztergom megyei jogú rangjának helyreállítása 2022-ig váratott magára. A város, amelynek lakossága a 2010-es 30 ezer főről még csökkent is, a parlament döntése értelmében "a törvény erejénél fogva" elnyerte a megkülönböztető címet.

A város politikai életében is történtek jelentős változások. A 2010-es önkormányzati választáson a civil jelöltként indult Tétényi Éva több mint kétharmadával győzött, de a helyi testületben többségben lévő fideszesek akadályozták munkáját. A 2014-es választás után Romanek Etelka lett a polgármester, de az új virágkor Hernádi Ádám, Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató unokaöccse polgármestersége alatt kezdődött. Hernádi Ádámot 2022-ben újra választották, a szavazatok több mint kétharmadával.

Esztergom gazdaságában jelentős szerepet játszik a Suzuki-gyár és a turizmus. A város évente mintegy másfél millió látogatót fogad, és a legfőbb nevezetessége a bazilika, amelyhez négy évvel ezelőtt a várat is hozzácsatolták, Völner Pál országgyűlési képviselő javaslatára.