Egészségügyi szektor növekedési kilátásai és kihívásai

Az egészségügyi szektorban tevékenykedők jelentős növekedésre számítanak a következő években, azonban az ESG és az mesterséges intelligencia területén még nem mutatkozik kiemelt figyelem, a DLA Piper globális riportja szerint.

A DLA Piper által közzétett Life Sciences Index 2024 felmérés adatai alapján az egészségügyi szektor döntéshozóinak nagy része, 95 százaléka várja a bevételek növekedését 2024-ben. A válaszadók mintegy kétharmada 5-20 százalékos növekedést jósol, amit jelentős innováció és beruházások elősegíthetnek. A portfólióbővítést tartják a legígéretesebb útnak a földrajzi terjeszkedéssel szemben, és úgy vélik, hogy az AI nagyobb mértékű alkalmazása elősegítheti a digitális átalakulást, ezáltal hozzájárulva az ágazat növekedéséhez.

A befektetői vonzerő tekintetében a szektor döntéshozóinak 70 százaléka tartja vonzónak az ágazatot, a legvonzóbb piacok között az Egyesült Államokat, az Európai Uniót és Kínát említik.

Papp Gábor, a DLA Piper Hungary Life Sciences csoportjának társvezetője szerint az árképzési és visszatérítési folyamatok jelentős hatással vannak az innovációra és az iparág növekedésére, míg a klinikai vizsgálatokra és az adatvédelemre vonatkozó szabályozásokat a válaszadók inkább akadályozó tényezőnek tartják.

Növekvő tranzakciók száma az egészségügyi ágazatban

Az egészségügyi ágazatot érintő tranzakciók számában is növekedés várható, a válaszadók közel fele szerint. A kisebb szereplők tőkehoz jutásának nehézségei lehetőséget teremtenek a nagyobb vállalatok számára a felvásárlásokra. A biopharma ágazat áll az élen a tranzakciók számát és értékét tekintve, a stratégiai együttműködések pedig a vállalatok közötti tranzakciók legjellemzőbb típusai.

Herodek Róbert, a DLA Piper Business Advisory szenior igazgatója szerint a magántőke társaságok várható kilépési hulláma és a jegybanki alapkamatok csökkenése is hozzájárulhat a tranzakciók növekedéséhez.

Az ESG és az AI még háttérben

Az ESG beágyazása elengedhetetlen a működési engedélyek szempontjából, mégis csak a válaszadók 13 százaléka tartja prioritásnak a fenntarthatóságot. Az AI és a gépi tanulás terén bár jelentős fejlődés figyelhető meg, a válaszadók egyharmada tekinti csak stratégiai prioritásként azok alkalmazását. Az AI használatának hiányában a vállalatok nem képesek maximalizálni az előnyöket, és a klinikai környezetben a biztonság és pontosság kérdései miatt szkeptikusak a válaszadók. A legnagyobb növekedési potenciált a betegek szűrésében és diagnosztizálásában látják.

A jövőben a gyógyszeripari és orvostechnológiai megoldások fejlesztői várhatóan kulcsfontosságú szerepet fognak játszani a betegek ellátásában, holisztikus szemlélettel kínálva szolgáltatási csomagokat és eszközöket.