Cseh külügyminiszter: Az emberiség szemétládái a kijevi gyerekkórház bombázói

A cseh külügyminiszter, Jan Lipavský bekérette az orosz nagykövetet, és élesen bírálta a kijevi gyerekklinikát ért hétfői bombázást. A támadást elkövetőket az emberiség szemétládáinak nevezte.

A cseh külügyminisztérium hivatalosan is reagált a kijevi gyerekkórház elleni támadásra. Jan Lipavský külügyminiszter bekérette Alekszandr Zmijevszki orosz nagykövetet, és arra utasította, hogy közvetítse Moszkva felé az üzenetet, miszerint a kórházakban gyerekeket támadó gyilkosok az emberiség szemétládái.

A megbeszélés után Zmijevszki a Seznam Zpravy című lapnak elmondta, hogy az orosz álláspont szerint nem orosz, hanem ukrán rakéta találta el a gyerekkórházat. Hozzátette, hogy a minisztériumi megbeszélés a szokásos módon zajlott.

Az év eleje óta ez már a harmadik alkalom, hogy Zmijevszkit beidézték a cseh külügyminisztériumba. Az első alkalom februárban volt, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető halálával összefüggésben, a második pedig május elején, a cseh kormányzati intézmények és kritikus infrastruktúrák elleni kibertámadás-sorozat miatt.

A kijevi Ohmatdyt gyerekklinikát ért rakétacsapás során a kórházban mintegy 670 gyermekpáciens és ezer alkalmazott tartózkodott. Az ENSZ ukrajnai misszióvezetője, Danielle Bell szerint, ha a dolgozók nem vitték volna azonnal bunkerbe a gyerekeket, sokkal nagyobb lehetett volna a baj.

A klinikán daganatos és vesebetegségben szenvedő gyerekeket kezelnek. A Telex tudósítói 2022-ben jártak ott, és képriportjukat, valamint a helyszínen forgatott videót a Telex oldalán lehet megtekinteni.

Eközben az ENSZ Biztonsági Tanácsát éppen elnöklő orosz delegáció bankettjén kijevi csirkét szolgáltak fel, ami különösen szembeszökő volt, tekintettel arra, hogy az orosz csapatok éppen a kijevi gyerekkórházat bombázták, amelynek legalább 38 halálos áldozata volt. Szerhij Kiszlicja ukrán ENSZ-nagykövet posztolta ki az orosz delegáció július 9-i bankettjének menüjét, amelyen haltál és kaviár mellett a kijevi csirke is szerepelt. Kiszlicja szerint ez az esemény azt mutatja, hogy Oroszország megvet minden békés kezdeményezést és csak akkor hagy fel az öldökléssel, ha már képtelen folytatni. Vaszilij Nyebenzját, Oroszország állandó ENSZ-képviselőjét háborús bűnösnek nevezte, és azt mondta, fontos, hogy a vádlottak padjára kerüljön. Az ENSZ BT sürgősséggel összehívott szerdai ülésén elítélte az orosz erők kijevi támadását.

A kijevi gyerekkórházba csapódó orosz rakétában nyugati alkatrészek is voltak, amelyeket a Financial Times szerint a Kreml haditermelésének megnyolcszorozása és a robbanótöltetek méretének növelése érdekében használtak fel. Az ukrán katonai szakértők egy idén januárban kilőtt orosz KH-101-es darabjainak elemzése után 18 nyugati eredetű komponenst azonosítottak, köztük a svájci STMicroelectronics, az amerikai Texas Instruments, az Analog Devices és az Intel által gyártott elemeket. A nyugati alkatrészek többségét eredetileg polgári célra állították elő, és egy részük már elavultnak számított. Az oroszok az elemzések szerint Kínán keresztül szerezték be a nyílt platformokon vásárolt nyugati alkatrészeket. A hétfői Kijev elleni orosz rakétatámadásban összesen 33-an haltak meg, köztük öt gyerek, és 121 ember megsérült.

A második ukrán békecsúcsról tárgyalt Szijjártó és Kuleba

Dmitro Kuleba ukrán és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a frontvonalbeli helyzetről, valamint a második ukrán békecsúcs előkészületeiről tárgyalt szerdán személyesen. A két diplomáciai vezető a washingtoni NATO-csúcs apropóján tartózkodik az Egyesült Államok fővárosában. Kuleba hangsúlyozta, hogy „semmilyen békekezdeményezésnek nem lehet alapja az orosz narratíva”. A hétfői orosz rakétatámadás több ukrán városban is komoly károkat okozott, Kijevben az ország egyik legnagyobb gyermekkórházát érték súlyos károk. Az egyik kórházi dolgozó szerint éppen két műtét is zajlott a támadás idején. Sajtóinformációk szerint legalább 23-an meghaltak a támadásban és további több tucat ember sérült meg. Kuleba szerint Putyin feltételeihez nem lehet alkalmazkodni, azzal nem lehet eredményt elérni, mert „továbbra is a háború folytatására törekszik, ezért közösen kell rávennünk, hogy elfogadja az igazságos és tartós béke feltételeit”. Az ukrán külügyminiszter megjegyzi azt is posztjában, hogy Orbán Viktor miniszterelnök legutóbbi kijevi látogatása során több közös ügyben is megállapodásra jutottak a kétoldalú kapcsolatok javítása érdekében.