Bill Gates támogatásával készül a levegőből származó vaj

Bill Gates egy kaliforniai startup mögé állt, amelynek célja, hogy szén-dioxidból és hidrogénból állati eredetű zsírokat utánzó terméket állítsanak elő. A Savor nevű vállalat állítása szerint a termék ízre nagyon hasonlít az eredeti tejtermékekre, és a jövőben nem csak vajat, hanem tejet, fagylaltot, sajtot és húst is szeretnének előállítani ezzel a módszerrel.

A San Jose-i cég egy termokémiai eljárást fejlesztett ki, amely lehetővé teszi számukra, hogy a levegőből szén-dioxidot, a vízből pedig hidrogént kivonva, ezeket felmelegítve és oxidálva zsírsavakat állítsanak elő, így környezetbarát módon hozzák létre a zsírt. Bill Gates egy bejegyzésében magyarázta el az eljárást, amely mentes a tejipar és a növényi alternatívák környezeti lábnyomától.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint az állattenyésztés jelentős mértékben hozzájárul az üvegházhatású gázkibocsátáshoz, míg a pálmaolajat tartalmazó állati zsiradék-alternatívák az erdőirtást és a biodiverzitás csökkenését eredményezik. Ebben a kontextusban a Savor által kifejlesztett alternatíva ígéretesnek tűnik, de kérdéses, hogy az ízük valóban olyan lesz-e, mint a hagyományos tejtermékeké.

Bill Gates maga is kipróbálta a terméket, és egy videóban úgy nyilatkozott, hogy alig hiszi el, hogy nem igazi vajat evett, és hozzátette, hogy a termék íze remek. Azonban a piaci sikerhez nem csak az íz, hanem az ár is fontos tényező. Gates szerint a legnagyobb kihívás az lesz, hogy az árat a nagy tömegek számára is elérhető szintre csökkentsék. A Savor eljárása nem bocsát ki üvegházhatású gázokat, nem igényel termőföldet és jelentősen kevesebb vizet használ, mint a hagyományos mezőgazdasági termékek, ami jó esélyt ad a vállalatnak a sikerre.