Mesterséges intelligencia a gyűlöletbeszéd ellen

A belga Textgrain cég 2025-re tervezi bemutatni azt a mesterséges intelligenciát, amely képes lesz felismerni a gyűlöletbeszédet, és az Európai Unió összes hivatalos nyelvén, így magyarul is működni fog.

A Textgrain vállalat, amely az Antwerpeni Egyetemről indult útjára és 2016-ban alakult meg, mesterséges intelligencián alapuló adatkezelési és -elemző eszközök fejlesztésével foglalkozik. Ezek az eszközök a szövegelemzéstől kezdve a közösségi oldalakon és weboldalakon való online hangulat méréséig sokrétűen használhatók, de a cég különös figyelmet fordít a gyűlöletbeszéd elemzésére is.

A Textgrain egyike volt azon vállalkozásoknak, amelyek elnyerték az Európai Unió mesterséges intelligencia fejlesztését támogató pályázatának finanszírozását. Ennek köszönhetően 250 ezer euró támogatáshoz (körülbelül 98,4 millió forint) és kétmillió órányi fejlesztési időhöz jutottak az európai szuperszámítógépeken, mint például a Lumin és a Leonardo.

A cég vezérigazgatója, Guy De Pauw szerint a Textgrain a piac egyre növekvő telítettsége ellenére is kiemelkedhet a többi közül, mivel akadémiai megközelítést alkalmaznak, és együttműködnek egyetemekkel, civil szervezetekkel és kutatóközpontokkal. A vállalat hangsúlyozza, hogy bár a mesterséges intelligencia képes lesz a gyűlöletbeszéd felismerésére, annak generálására nem lesz alkalmas.

Az Európai Unió által februárban elfogadott digitális szolgáltatásokról szóló törvény értelmében a közösségi oldalaknak minden lehetséges intézkedést meg kell tenniük a gyűlöletbeszéd mérséklése érdekében. Ez a jogszabályi háttér is hozzájárulhat a Textgrain mesterséges intelligenciájának sikeréhez, amelynek bemutatása 2025-ben várható.