Figyelem: Az otthonfelújítási program buktatói

Számos nehézséget tartogat a kormány új lakossági energiahatékonysági programja, amely technikai problémákkal indult és bonyolult pályázati folyamatot ír elő. A pályázóknak érdemes alaposan tájékozódniuk, mivel a támogatások elnyerése nem garantált, és a rendelkezésre álló keretösszeg hamar kimerülhet.

A program némi késéssel ugyan, de elindult, azonban a rendszer még mindig technikai problémákkal küszködik. A pályázati dokumentáció összeállítása bonyolult, és plusz költségekkel járhat, ha valaki szeretné elkerülni a kockázatokat. Az anyagköltségekre és munkadíjakra vonatkozó iránymutatások árplafonként működnek, amelyeket nem érdemes kritika nélkül elfogadni.

Az új otthonfelújítási program július 1-jétől vehető igénybe, és a pályázati igényeket az MFB Pont Plusz lakossági hálózat bankfiókjaiban lehet benyújtani. A program célja az 1990. december 31. előtt épült családi házak energetikai korszerűsítése, és a támogatás maximum 7 millió forintos beruházási összeg erejéig vehető igénybe, ahol a pályázóknak egymillió forint önrészt kell biztosítaniuk.

A pályázat 2025. december 31-éig tart, és a 108 milliárd forintos keretösszegű pályázat körülbelül 20 ezer családi ház felújítását teszi lehetővé. Azonban a kétmillió potenciális pályázóhoz képest ez igen csekély, így a keretösszeg hamar kimerülhet, és iparági becslések szerint akár már az idén őszre is elfogyhat.

Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. kezdeményezte a támogatott beruházásokhoz használható kulcstermékek listájának elkészítését, amely jelenleg még hiányos. A regisztrált kivitelezők és tanácsadók listája is folyamatosan bővül, de még nem teljes, és a kulcstermékek körében annyira sok igénybejelentés érkezett, hogy az ÉMI-nél a kérelmek ilyen arányú feldolgozására nem voltak felkészülve.

A pályázat összeállítása összetett feladat, amely többféle dokumentumot és részletes költségvetést igényel. A pályázatírás költsége nem számolható el a támogatások között, így a külső segítség igénybevétele plusz költséggel jár. Az energetikai tanácsadás 120 ezer forint erejéig elszámolható a pályázati támogatások között, de a pályázatírás költsége nem, amelynek ára körülbelül 80–200 ezer forint között mozog.

A kivitelezői munkadíjak és termékárak esetében a pályázati felhívásban meghatározott iránymutatásokat nem kell feltétlenül elfogadni, mivel ezek gyakran magasabbak a piaci áraknál. A megrendelőknek érdemes több ajánlatot kérniük és versenyeztetniük a kivitelezőket.