A Mágneses Nulltér Laboratórium új korszakot nyithat a kutatásban

Megkezdődtek a kísérletek a világon egyedülálló Mágneses Nulltér Laboratóriumban, amelyet a HUN-REN soproni Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet és a HUN-REN Wigner FK közös projektje révén hoztak létre.

A labor célja, hogy egy kisebb szobányi térfogatban létrehozzon egy 1 nanotesla alatti mágneses teret, amely a világűrben használható műszerek fejlesztésében, orvosdiagnosztikai innovációkban és az űrhajósok felkészítésében is segíthet. A magyarországi laboratórium különlegessége, hogy egy kettős mágnesestér-csillapító rendszert alkalmaz, amely külső referencia geomágneses idősorok felhasználásával képes ellentétes irányú teret előállítani. Az aktív kompenzáló rendszer és a passzív árnyékoló kamra együttesen biztosítja a szükséges mágneses környezetet.

Lemperger István, az FI Geomágnesség-Geoelektromosság kutatócsoportjának vezetője szerint a földi mágneses tér a Föld külső magjában lévő folyékony állapotú fém áramlása által létrejövő dinamóhatásból és a Föld ionizált felső légkörében folyó áramok mágneses teréből tevődik össze. Az aktív kompenzáló rendszer másodperces gyakorisággal frissítve képes ellentétes irányú, de megegyező nagyságú kompenzáló teret előállítani.

A laboratórium finomhangolása jelenleg is zajlik, amelynek része a kamra lemágnesezési folyamata. A Wigner FK és az FI munkatársai már kísérleti méréseket végeznek, amelyek célja a mágneses térszerkezet feltérképezése és a duális rendszer viselkedésének megértése. A kutatók egy SERF-magnetométer fejlesztésén dolgoznak, amely egy gyufásdoboz nagyságú eszköz, és korábban csak szobányi méretű berendezésekkel volt elérhető ez a felbontás.

A Soproni Egyetemen PhD-munka keretében növényi csírák növekedési ütemét, orientációját és tápanyagfelszívódását vizsgálják majd geomágneses tértől mentes környezetben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem kutatói pedig az ember kognitív képességeinek változásait vizsgálják zéróközeli mágneses térben, EEG készülékkel és szemmozgáskövető rendszerekkel kiegészítve a vizsgálatokat. Az eredmények az asztronauták felkészítésében is hasznosíthatóak lehetnek.

A laboratórium emellett orvosdiagnosztikai eszközök, például a magnetoenkefalográf alkatrészeinek fejlesztésében is szerepet játszhat, lehetővé téve azok olcsóbb előállítását.