MI-vel felturbózott szuperkatonák az amerikai hadsereg jövőképében

Az amerikai hadsereg a TALOS projekt leállítása után új irányba vette a fejlesztéseket, és a HEO, azaz Hyper Enabled Operative program keretében MI-vel megerősített szuperkatonák koncepcióján dolgozik.

2012 decemberében egy kockázatos bevetés során a SEAL 6 kommandó egy amerikai orvost szabadított ki Afganisztánban, de a sikeres akció során Nicolas Checque kommandóst megölték a tálibok. Ez az eset indította el a TALOS programot, amelyet később, 80 millió dollár elköltése után, 2019-ben kudarcnak minősítettek és leállítottak. A TALOS egy olyan páncélzatot jelentett volna, amely megsokszorozza a viselője fizikai erejét és védettségét, de a Pentagon már 1961 óta foglalkozott hasonló exoskeletonok fejlesztésével.

A HEO program a fizikai erő helyett az intelligenciára helyezi a hangsúlyt, azzal az alapelvvel, hogy a katonának több információra van szüksége a győzelemhez. A programról a Wired által közölt információk szerint a HEO koncepció a páncélzatot és fegyverzetet kommunikációs rendszerekre és szenzorokra cseréli, amelyeket egy MI vezérel. A rendszer képes összevetni a környezetből gyűjtött adatokat a saját adatbázisaival, és fontos információkat vetít ki a sisak kijelzőjére.

A HEO katonák szenzorai rengetegféle adatot gyűjtenek és értékelnek ki valós időben, mint például arcfelismerés, ujjlenyomat, írisz, anatómiai jellegzetességek, gesztusok, járás, szívverés, DNS és mikrobiom felismerése, valamint az elektronikus kommunikáció minden formája. A rendszerhez szükséges hardvert egy kisebb hátizsák méretű eszközbe próbálják beépíteni, de a megvalósítás részletei még homályosak.

A HEO egyik kulcsfontosságú eleme a valós idejű fordító segédlet, amely élőszóból is képes fordítani, és a sisakkamerán keresztül megjeleníti a lefordított feliratokat. A SOCOM szerint a rendszer már több nyelven, köztük orosz, ukrán, mandarin és kantoni nyelven is stabilan működik. A kisebb nyelvek és helyi dialektusok jelentik a legnagyobb kihívást.

A kommunikáció egy másik fontos területe a katonák közötti kapcsolattartás, amelyhez a SOCOM egy irányítható antennarendszert használ, növelve ezzel a kommunikációs csomópontok és a műholdas kommunikációs rendszerek funkcionalitását.

A Pentagon által bemutatott demókban a HEO rendszer használója egyetlen gombnyomással átfogó képet kap a környezetéről, a MI elemzi az emberek testbeszédét, pulzusszámát, arckifejezéseit és a helyi dialektusban folytatott beszélgetéseket, azonnal jelölve a potenciális veszélyforrásokat. A SOCOM illetékesei szerint a rendszer egyes elemeit már élesben is bevetették két, meg nem nevezett konfliktuszónában.