LMP aláírásgyűjtési kezdeményezése a kiemelt beruházások ellen

Szerdától megkezdődik az LMP által kezdeményezett aláírásgyűjtés a kiemelt beruházásokról szóló törvényi szabályozás ellen, jelentette be Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese.

Az LMP frakcióvezető-helyettese, Csárdi Antal a Nemzeti Választási Iroda előtt bejelentette, hogy szerdától hivatalosan is elindul az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházásokról szóló törvényi szabályozás ellen. Csárdi elmondása szerint a párt számára az elkövetkezendő négy hónapban kétszázezer érvényes aláírás összegyűjtése a cél, ami szükséges ahhoz, hogy a népszavazást meg lehessen tartani.

A népszavazási kezdeményezés célja, hogy megszüntessék a "visszaélés törvényét", amelyet nem pártügyként, hanem nemzeti ügyként kezelnek. Csárdi Antal hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés sikeréhez más pártok és civil szervezetek támogatására is számítanak.

Az LMP frakcióvezető-helyettese kiemelte, hogy a Balaton-parti, a Fertő tavi beépítések és az akkumulátorgyárak létesítése is az említett törvényi szabályozás révén vált lehetségessé. Csárdi szerint ezek a beruházások gyorsított eljárásban, az állampolgárok bevonása nélkül, a meglévő szabályok figyelmen kívül hagyásával valósultak meg. A kormányzat az utóbbi években előszeretettel osztogatta a kiemelt státuszt olyan beruházásoknak, amelyek az általuk megfogalmazott stratégiai tervekbe illettek, azonban heves tiltakozást váltottak ki a helyi lakosság körében, mint például a gödi Samsung-gyár, a debreceni CATL akkumulátorgyár eseteiben.

A kiemelt státusz azzal jár, hogy az adott beruházást felgyorsíthatják, a hatóságoknak rövidebb határidőket szabnak, adott esetben a beruházásból származó adóbevételt is elvonják a helyi önkormányzattól, mint ahogy ez Gödön történt.

Csárdi beszámolója szerint a kérdés, amit az egész országnak fel akarnak tenni, így szól:

Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a 2023. évi 100. törvény 42. alcímét a kiemelt beruházásokról?

Az LMP-nek mostantól négy hónapja van arra, hogy összegyűjtsön kétszázezer érvényes aláírást, ez kell ahhoz ugyanis, hogy a népszavazást megtarthassák országos szinten.