Az Apple szárnyalása magával húzza az egész PC-piacot

A személyi számítógépek globális eladásai a második egymást követő negyedévben is emelkedést mutatnak, bár a gyenge kínai piaci teljesítmény kissé visszafogja a növekedést.

Az idei második negyedévben 3 százalékkal nőttek a személyi számítógépek globális eladásai, ezen belül az Apple érte el a legnagyobb növekedést az IDC kutatócég előzetes adatai szerint. Összesen 64,9 millió PC-t szállítottak ki a júniusban zárult három hónapban, ami azt jelenti, hogy a két évnyi csökkenés után ismét növekedni kezdett a számítógépek iránti kereslet.

Ryan Reith, az IDC Worldwide Device Trackers csoportjának alelnöke szerint a piaci növekedés főként a világjárvány utáni helyreállásnak, valamint a mesterséges intelligenciával rendelkező PC-k körüli piaci hype-nak köszönhető. Habár a kínai vállalatok gyengébb teljesítménye fékezi a piacot, az IDC mérései alapján, ha ezeket a vállalatokat nem vesszük figyelembe, akkor a PC szektor szállításainak második negyedéves növekedése 5 százalékra tehető.

A számítógép piac három legnagyobb szereplője között a kínai Lenovo 22,7 százalékos, az amerikai HP 21,1 százalékos, és a Dell Technologies 15,5 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. A vezető cégek közül a Dell második negyedéves szállításai 2,4 százalékkal csökkentek.

Az Apple a leggyorsabban növekvő vállalatként 20,8 százalékos növekedést ért el a 2023 második negyedévéhez képest, míg az Acer csoport 13,7 százalékos növekedést mutatott.