A Samsung Galaxy Ring okosgyűrű – Újítás vagy csupán divatos kiegészítő?

A Samsung Galaxy Unpacked eseményén bemutatott Galaxy Ring okosgyűrű nem érkezik Magyarországra, és az ára is magasabb lehet, mint várták. Az egészségkövetésre tervezett eszköz kevesebbet tud, mint az okosórák, de kényelmes viseletet ígér hosszú távon.

A Galaxy Ring három színben jelenik meg, súlya 2,3 és 3,0 gramm között mozog, és 9 különböző méretben lesz elérhető. A méretválasztást egy gyűrűkészlet segíti, mivel a hagyományos és az okosgyűrű méretei között nincs átfedés. A gyűrűk kézbe véve könnyűnek tűnnek, ami elsőre gagyinak hathat, de a belső tudás a lényeg. A gyűrűtest homorú, férfi kézen jobban mutat. A 10ATM vízállóságú eszköz 100 méteres mélységig bírja a víz nyomását, de a vízállóság idővel változhat. Az 5-ös fokozatú titánborítás biztosítja a strapabíróságot. A gyűrű akár egy hétig is bírja egy töltéssel, a mérettől függően 17 és 22,5 milliamperórás akkumulátorral, és 80 perc alatt teljesen feltölthető. A gyűrű egy átlátszó tokban érkezik, ami egyben töltőpanel is USB-bemenettel.

Az alap egészségmérések, mint az alvásminőség figyelése, cikluskövetés, pulzusszámfigyelés és energiaszint-mérés a gyűrű fő funkciói. A mesterséges intelligenciával megtámogatott alvásfigyelés részletes elemzést nyújt az alvás minőségéről, beleértve az alvás közbeni mozgást, a lefekvéstől az elalvásig számított időt, valamint az alvás közbeni pulzust és a légzési ritmust is. A Samsung Health alkalmazás ösztönző üzeneteket és wellness ajánlásokat is tartalmaz az alvásminőség és az energiaszint javítására. A gyűrű a női cikluskövetést is támogatja, a bőrhőmérséklet alapján előrejelzi a menstruációs és termékenységi ciklust. A pulzusriasztás, pulzusszámfigyelő, automatikus edzésfelismerés és tétlenségi figyelmeztetés is megtalálható benne. A gyűrűkeresés funkció a Samsung Findon keresztül érhető el, ami segít megtalálni az elveszett gyűrűt.

A Galaxy Ringet Samsung Galaxy okostelefonokra tervezték, de Android-alapú telefonokkal is használható, Android 11 vagy frissebb operációs rendszerrel és legalább 1,5 gigabájtos memóriával. Az Oura Ringgel összehasonlítva a Galaxy Ring könnyebb, de egészségfunkciókban az Oura előrébb jár. A Galaxy Ring előnye, hogy nem igényel előfizetést a részletes elemzésekhez, ellentétben más okosgyűrűkkel. Magyarországon azonban egyelőre nem lesz kapható, és nem ismert, hogy mikor változik ez a helyzet.

A Galaxy Ring új funkciókat is kínál, mint például a Mozdulatokkal egyszerűen készíthetnek fényképet vagy dupla csippentéssel állíthatják be az ébresztőt Galaxy okostelefonjukon. Emellett a felhasználók a Samsung Find programban a Galaxy Ring megkeresése (Find My Ring) funkcióval pontosan bemérhetik az okosgyűrű helyzetét. A gyűrű üzemideje hét nap, tölteni pedig egy LED-világításos visszajelzéssel rendelkező tokban lehet – nulláról 100 százalékig az ígéret szerint 80 perc alatt.

A felhasználók három – titánfekete, titánezüst és titánarany – szín közül választhatják ki a gyűrűt, a méretválasztó készlet segítségével pedig kiválaszthatják a kilenc különböző méret közül a megfelelőt. A hivatalos közlés szerint Magyarországon egyelőre nem lesz kapható.

A Galaxy Ring azt hozza, amit eddig is sejteni lehetett: egy sor egészségügyi funkciót, az alvásmonitorozástól kezdve a szív egészségének követésén át az edzések monitorozásáig. Ezeket azonban – szinte kivétel nélkül – tudják a piacon lévő okosórák, így a Galaxy Watchok is. Jó kérdés, hogy a gyártó az órák alternatívájaként képzeli-e el a Ringet, mert a kettő némileg fedi egymást – bár az már korábban felmerült, hogy az ujjra szorosan illeszkedő gyűrű precízebb méréseket tehet lehetővé, mint egy, a csuklón lévő óra. Kijelzője azonban érthető okokból nincs, így akik szeretik az órájukon megkapni az értesítéseket, azok aligha fogják elhagyni azt a gyűrű kedvéért.

Hogy miként fér meg egymás mellett ez a két termékkategória, az a jövő zenéje. A Samsung azonban belépett egy új területre, mely magával hozhatja, hogy más gyártók is követik a példáját. Például az Apple.

a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.