22 éve eltűnt amerikai hegymászó holttestére bukkantak Peruban

Megtalálták Peruban annak az amerikai férfinak a holttestét, aki 22 évvel ezelőtt tűnt el Peruban hegymászás közben – írja a BBC.

Az 59 éves William Stampfl eltűnését 2002 júniusában jelentették be, miután két társával együtt elsodorta egy lavina Peru legmagasabb csúcsa, a 6706 méter magas Huascarán közelében. A perui rendőrség szerint a hóréteg olvadása hozta felszínre Stampfl mumifikálódott holttestét. A férfit a nála talált útlevél alapján azonosították. Stampfl egyik társának holttestét már korábban megtalálták a hatóságok, a harmadik szerencsétlenül járt hegymászó maradványai azonban még mindig nem kerültek elő.

A rendőrség szerint Stampfl holttestét kiválóan megőrizte a perui jég, ruházata jó állapotban volt, még mindig rajta volt a csizma és a hám. Földi maradványait hegyi vezetők és rendőrök hozták le a hegyről, és Huaraz város hullaházában helyezték el.

A 6706 méter magas Huascarán-hegy, amely mintegy 435 km-re északra fekszik a fővárostól, Limától, Peru északkeleti részén található, és havas csúcsaival, lenyűgöző emelkedőivel világszerte vonzza a hegymászókat. Stampfl két társával – Steve Erskine-nel és Matthew Richardsonnal – 19 napos oda-vissza útra indult Kaliforniából a perui csúcsra. 2002. június 24-én azonban egy lavina állította meg a túrájukat. Korábban csak Erskine holttestét találták meg.

A környéken egyébként több ember holttestét is megtalálták az elmúlt időszakban, köztük egy olasz hegymászóét és egy izraeli férfiét. Stampfl ebben az évben legalább a harmadik holtan talált ember a régióban. A múlt hónapban került elő egy olasz hegymászó holtteste, míg egy izraeli férfit májusban találtak holtan, csaknem egy hónappal az eltűnése után. A gleccserek olvadnak szerte a világon, amit a legtöbb tudós a gyorsuló klímaváltozásnak tulajdonít. Az Andokban találhatók a világ leggyorsabban eltűnő gleccserei és jégtömbjei – derült ki az Egyesült Nemzetek Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezetének tavalyi tanulmányából. Az elmúlt 40 év során a régió jégtakarójának 30-50 százalékát veszítette el, a terület „legértékesebb” gleccserei pedig eltűntek.

(Nyitóképünkön a Huascarán látható. Fotó: AFP / Inaigem / Oscar Vilca)