Ez a magyar mobilapplikáció nélkülözhetetlen lesz a Naprendszer meghódításához

Éveken belül megjelennek az első űrhotelek, ahová a tehetősebb földlakók egy rövid időre kiruccanhatnak. Egy magyar start-up cég egy különleges fejlesztéssel állt elő, amelynek fókuszában az űrtáplálkozás áll, és amelyet az Európai Űrügynökség (ESA) beválasztott programjába, több nemzetközi űrkutató is alkalmazza a magyar programot.

A következő évtized elejére 41 ezer főre nőhet a lehetséges űrutazók száma. Magyarország jövőre egy asztronautát küldhet a Nemzetközi Űrállomásra, ahol különböző tudományos kísérleteket fog végezni. A Debreceni Egyetemen már tanítják az űrmezőgazdaságot és az űrtáplálkozást, Hollandiában pedig az űrtechnológiából átemelt eszközöket használják fel a mezőgazdaságban. A cél, hogy a Holdat és a Marsot lakhatóvá tegyék az emberek számára.

2025-ben nyílik meg az első űrhotel, és a SpaceABC magyar start-up által fejlesztett programot már az ESA is beválasztotta programjába, illetve nemzetközi szinten is alkalmazzák. Az űrrepülések táplálkozási kihívásai miatt a NASA és más űrügynökségek technológiai innovációkkal dolgoznak, de a megfelelő élelmezési rendszer kidolgozását tartják a hosszú távú megoldásnak.

Benyó Zsuzsanna űrdietetikus szerint már 1-2 hetes űrmisszió során is akár 20 százalékkal csökkenhet az izomzat, míg egy év alatt a csontok tömege 12 százalékkal sorvadhat. Több éves küldetések esetén a kozmikus sugárzás miatt tizenegyezer nagyobb a rák kockázata.

A SpaceABC egy mesterséges intelligencia alapú űrdietetikus mobil applikációt fejlesztett ki, amely az űrhajósok személyre szabott táplálkozását biztosítja. Benyó Zsuzsanna a Washington-i National Space Society nemzetközi versenyén nyert egy mélyűri űrtáplálkozási étrend kidolgozásával, majd céget alapított az űrutazások egészségügyi kockázatainak minimalizálására.

Magyarország keresi következő űrhajósát, és az ESA is kiírt egy pályázatot a magyar kkv-k részére, ahol üzleti tervükkel beválasztották őket az ESA programjába. Több nemzetközi analóg asztronauta csapat is használta már a SpaceABC megoldásait.

Pásztor Barnabás, az űrdietetikus fia, kétszer is analóg asztronauta lett az amerikai Mars Desert Research Station bázisán, és nyert a Mars Innovation Challenge versenyen. A SpaceABC mobilapplikációja nemcsak az űrkutatók számára készült, hanem mindenki számára, aki érdeklődik a tudományosan megalapozott, személyre szabott táplálkozás iránt.