Kína az AI terén is kihívja az USA-t

A sanghajban megrendezett World AI Conference-en a SenseTime bemutatta a SenseNova 5.5-öt, egy új mesterséges intelligencia modellt, amelyet az amerikai OpenAI ChatGPT-jének helyettesítésére szánnak Kínában.

A SenseTime új modellje, a SenseNova 5.5, versenyre kel az OpenAI legfejlettebb modelljével, a ChatGPT-4-gyel. A vállalat nem csak a technológiai innovációval próbálja meggyőzni a felhasználókat, hanem 50 millió token kiosztásával is, amelyekkel ingyenesen használhatják az AI-szolgáltatást. Emellett a SenseTime munkatársai kifejezetten azon dolgoznak, hogy segítsék az ügyfeleket az OpenAI termékeiről a saját mesterséges intelligencia modelljük használatára való áttérésben.

A ChatGPT jelenleg tiltott szoftver Kínában, és az OpenAI nemrégiben megszüntette a modell API-jához való hozzáférést a kínai fejlesztők számára. Hsziaohu Csu, a sanghaji Centre for Safe AGI alapítója szerint ez a lépés világszerte kérdéseket vet fel az AI-technológiák méltányos hozzáférését illetően. Az OpenAI döntése „jelentős aggodalmat váltott ki a kínai MI-közösségben”, és komoly kérdéseket vet fel a technológiákhoz való méltányos hozzáféréssel kapcsolatban.

A kínai vállalatok, mint a Baidu, a ZhipuAI és a Tencent Cloud, hasonlóan ingyenes tokenekkel próbálják meg csábítani az új felhasználókat, ami azt jelzi, hogy Kína komolyan veszi a mesterséges intelligencia terén való versenyt. Winston Ma, a New York University professzora szerint ezek a lépések egy olyan időszakban történnek, amikor a kínai technológiai szereplők felzárkóznak az OpenAI teljesítményéhez. A Baidu szintén 50 millió ingyenes tokent oszt ki az Ernie 3.5-ös modelljéhez, míg Zhipu AI 150 millió tokent fog elajándékozni.

A SenseTime szerint a SenseNova 5.5 ugyanolyan jó, mint az OpenAI GPT-4 nagy nyelvi modellje, és ezt hamarosan a felhasználók is kipróbálhatják. A modellt állítólag lenyűgöző képességekkel demózták: azonnal felismert és leírt egy SenseTime sapkát viselő plüss kutyát, visszajelzést adott egy nyúl rajzolásáról, valamint azonnal átolvasott és összefoglalt egy egyoldalas szöveget.

Az OpenAI blokádja katalizátorként működhet a kínai MI-innovációban. Bár az indulásnál a kisebb vállalkozások számára a ChatGPT hiánya fájó lehet, de egyben ösztönözheti is őket saját modellek kifejlesztésére. A Szellemi Tulajdon Világszervezete szerint Kína nyújtja be a legtöbb MI-vel kapcsolatos szabadalmat, hatszor többet, mint az Egyesült Államok.

Összességében, a kínai cégek fejlődésének felgyorsulása, valamint a már így is kiélezett verseny további pörgetése várható az Egyesült Államok és Kína között. Utóbbi jelenleg 150 nagy nyelvi modellel rendelkezik, ami a teljes világpiac 40 százalékát jelenti, és a második legtöbb az Egyesült Államok után. Az elemzők szerint bár technológiai értelemben az OpenAI a legfejlettebb, a kínai vállalatok olcsó árazással próbálják meg megtörni ezt az előnyt.