Új fejlesztésű akkumulátorok: 90%-kal olcsóbbak lehetnek

Kínai kutatók egy olyan új anyagot fejlesztettek ki, amely jelentősen csökkentheti az akkumulátorok gyártási költségeit, és potenciálisan kiválthatja az akkumulátorokban jelenleg használt legdrágább komponenst.

Az elektromos autók és egyéb akkumulátoros eszközök iránti igény folyamatosan nő, ami egyre nagyobb nyomást helyez az akkumulátoriparra. A Kínai Tudományos és Műszaki Egyetem (USTC) által kifejlesztett szilárdtest akkumulátor azonban ígéretes megoldást kínálhat, mivel a South China Morning Post szerint a jelenlegi technológiákhoz képest 90 százalékkal olcsóbb lehet, miközben a teljesítménye nem marad el az eddigiektől.

A kutatás során az USTC egy olyan szilárd elektrolitot fejlesztett ki, amely megszünteti a lítium-szulfid használatának szükségességét. Az Interesting Engineering cikke szerint a szilárdtest akkumulátorok, ellentétben a hagyományos, folyékony- vagy gélpolimer elektrolitokat használó telepekkel, szilárd elektrolitokat alkalmaznak, amelyek oxidokat vagy szulfidokat használnak katódként az energiasűrűség növelése érdekében.

A szulfidokat a szilárdtest akkumulátorok jövőbeni alkalmazásában a legígéretesebb opciónak tartják, de magas áruk – kilónként körülbelül 71 ezer forint – korlátozza széleskörű alkalmazásukat. A kínai kutatók által kifejlesztett LPSO nevű elektrolit anyag azonban mindössze 5300 forintba kerül kilónként, és nem igényel drága lítium-szulfidot.

Az LPSO elektrolitot tartalmazó kísérleti telep több mint 4200 órán át működött stabilan szobahőmérsékleten, ami azt jelzi, hogy az új anyag megőrzi a szulfid elektrolitok előnyeit. A kutatók jelenleg a teljesítmény további javításán dolgoznak, és bár a gyakorlati alkalmazás időpontja még ismeretlen, a fejlesztés ígéretesnek tűnik.