Záptojásszagú exobolygót és a szúnyogok vérszomjának titkát fedezték fel

A tudományos világ két izgalmas felfedezéssel gazdagodott: a James Webb űrteleszkóp egy záptojásszagú exobolygót talált, míg az athéni University of Georgia kutatói megfejtették, miért olyan vérszomjasak a szúnyogok.

Egy távoli exobolygó, a HD 189733 b légköre kénhidrogénből áll, ami a záptojás szagáért felelős. A bolygó klímája rendkívül forró, üvegszerű csapadék hullik rajta, és a légkör nagy része kénhidrogén, amely a Jupiter légkörében és az emberi szellentésben is megtalálható. Dr. Guangwei Fu, a Johns Hopkins asztrofizikusa szerint ez az első alkalom, hogy ilyen anyagot találtak egy exobolygón. A kutatók szerint a kénhidrogén elméletben jelenthetné azt, hogy a bolygón akár még az élet nyomait is meg lehetne találni, de a bolygó gázóriás jellege és rendkívül magas hőmérséklete miatt ezt a lehetőséget nem vizsgálják.

A szúnyogok vonzódásának rejtélyére is fény derült. Az athéni University of Georgia kutatói szerint a vérszívók vonzódását a neuropeptid Y-szerű hormonok befolyásolják. A legtöbb szúnyogfaj nőstényei állati vérrel táplálkoznak, ami a petéik fejlődéséhez szükséges. A vér elfogyasztása aktiválja a szaporodási fázist és elnyomja a gazdához való vonzódást. Michael Strand, az egyetem entomológusa és kollégái felfedezték, hogy a neuropeptid F (NPF) hormon szintje megugrik, amikor a szúnyogok gazdatestet keresnek, és eltűnik, miután vért fogyasztottak. A kutatók a szúnyogok NPF-et termelő génjét kiiktatva csökkentették az emberek iránti vonzalmukat, és megállapították, hogy az NPF és egy másik hormon, a RYamid együttesen befolyásolják a szúnyogok gazdaszervezethez való vonzódását.