Két hibás Cybertruckot kapott egymás után egy Tesla-rajongó, miközben a Model 3 ára emelkedik

Zsinórban két hibás Cybertruckot kapott Elon Musk cégétől egy Tesla-fanatikus youtuber – számolt be a Futurism.

LamarMK, a YouTube-csatornáján osztotta meg a történteket, amelyek több hónapos szenvedést okoztak neki. Az első példányt még márciusban kapta meg, de ez mindössze két hét után elromlott, és az útszélén hagyta a tulajdonost. A központi vezérlőrendszert pirosan villogó hibaüzenetek lepték el, amelyek miatt a jármű használhatatlanná vált.

A szervízközpont hetekig küzdött a teherautó javításával, végül egy földelővezeték problémáját azonosították, ami a nagyfeszültségű rendszer lekapcsolását okozta. A javítás után azonban újabb hiba lépett fel, ami már a Tesla-rajongó türelmét is felmorzsolta, és nyilvános üzenetben fordult Elon Muskhoz. A válaszban a techmilliárdos ígéretet tett a gyors javításra.

A helyzet végül megoldódott, a javított cserefurgon már megfelelően működött. Azonban a Cybertruck tulajdonosok körében több panasz is felmerült az autóval kapcsolatban, többek között a rozsdásodó panelektől kezdve a meghibásodott fékekig és a gázpedál elakadásáig.

Eközben a Tesla nem áll meg a fejlesztésekkel, és már a Model Y ráncfelvarrásán dolgozik. Az elektromos SUV hamarosan átfogó frissítést kap, amely a "Juniper" projekt keretein belül készül. A következő generáció várhatóan módosított belső teret (a Model 3-hoz hasonlóan) és nagyobb hatótávolságot kínál majd. A TeslaNewswire által kiszúrt, álcázott prototípus már a nyílt utcán is megjelent, ami arra utal, hogy a fejlesztés már a végéhez közeledik.

A Tesla Model Y megújult változatának érkezési ideje még nem ismert, de Elon Musk már jelezte, hogy nem 2024-ben kerül piacra. A vállalat a versenyben maradás érdekében folyamatosan dolgozik új modelleken, hiszen az olcsóbb nemzetközi gyártmányok és a nagy autógyártók villanyautó-kínálatának bővítése miatt szükség van az innovációra és a piaci részesedés megőrzésére.

Mindeközben a Tesla már emelt is a magyar árain a büntetővámok miatt. Csak a Model 3-ast érinti az áremelés, mert a többi típus nem Kínából érkezik. Az Európai Unió új, a Kínában készülő elektromos autókra kivetett kiegyenlítő vámja miatt a gyártó átlagosan 3 százalékkal növelte az árait, így a legolcsóbban most 17,6 millióért lehet Model 3-ast venni a magyar piacon. Az emelés messze elmarad a vám 20,8 százalékos mértékétől. Ha teljesen áthárították volna a sarcot, a Model 3 ára 20 millió forint felett alakulna. Az extra tarifát egyébként sem kell még befizetniük az autógyártóknak, csak feljegyzik a tartozást. A végleges döntést az új vámokról november elején hozzák meg, visszamenőleges hatállyal július 5-től. A Tesla általános vámtételt kapott, de kérte, hogy egyedileg bírálják el, amit az EU már vizsgál, ennek eredménye pedig november elejére várható. A mostani áremelés mértéke arra enged következtetni, hogy a Tesla magabiztos lehet, hogy törlik vagy radikálisan csökkentik a vámtételeket.