A mesterséges intelligencia kihívást jelent a humoristák számára?

Egy friss tanulmány szerint a ChatGPT mesterséges intelligencia jobb vicceket tud mesélni, mint az emberek, ami komoly kihívást jelenthet a stand-up komikusok számára a jövőben.

A Knowridge.com által ismertetett kutatásban részt vevő emberek 70%-a találta viccesebbnek az AI által generált poénokat, mint az emberi humoristákét. A PLOS ONE folyóiratban közzétett tanulmányt Drew Gorenz, a USC Dornsife College of Letters, Arts and Sciences szociálpszichológia doktorandusza vezette, aki Norbert Schwarz pszichológia és marketing professzorral együttműködve azt vizsgálta, hogy a mesterséges intelligencia képes-e túlszárnyalni az embereket a humor terén.

A kutatás során a résztvevőknek vicceket kellett értékelniük anélkül, hogy tudták volna, ki a szerzőjük. A végeredmények szerint a ChatGPT által generált vicceket a résztvevők mintegy 70 százaléka találta viccesebbnek, mint az emberek által írtakat. Csak körülbelül 25 százalékuk részesítette előnyben az emberi vicceket, és mindössze 5 százalékuk érezte úgy, hogy mindkét forrásból származó viccek egyformán viccesek. Az eredmények a különböző demográfiai csoportokban is hasonlóak voltak.

A ChatGPT képességeit tovább tesztelve a kutatók arra kérték a mesterséges intelligenciát, hogy készítsen szalagcímeket a The Onion szatirikus híroldal stílusában. Egy másik, 200 résztvevőből álló csoport értékelése alapján a ChatGPT által írt szalagcímeket ugyanolyan viccesnek találták, mint az eredeti verzióikat.

Gorenz és Schwarz szerint a mesterséges intelligencia által generált viccek javíthatják a mindennapi kommunikációt, de a humoristák számára potenciális veszélyt jelenthetnek. Habár még nem tudjuk, hogy a mesterséges intelligencia fog-e a végén nevetni, a ChatGPT már most komoly konkurenciát jelent a komikusok számára.