Az Nvidia és a malacperselyhatás a tőzsdén

Az Nvidia tőkeértékének idei, közel 2000 milliárd dolláros növekedése jelentős hatással van más részvények piaci teljesítményére, egyfajta malacperselyhatás révén, amely hasonló a korábbi Microsoft esetében látott jelenséghez.

Az Nvidia piaci sikerének köszönhetően a befektetők finanszírozhatják más, ígéretes technológiai részvényekbe történő befektetéseiket. Ezt a jelenséget jól példázza a Tesla és a Broadcom részvényeinek közelmúltbeli árfolyamemelkedése. A Tesla részvényei például a július első hetében 27 százalékos növekedést mutattak, ezzel az év korábbi veszteségeit ellensúlyozva. A Broadcom esetében is hasonló, 37 százalékos emelkedést figyelhettünk meg kilenc kereskedési nap alatt, ami részben a vállalat pozitív gyorsjelentésének köszönhető.

A Tesla és a Broadcom mellett más, mesterséges intelligenciával kapcsolatos történetek is vonzóvá váltak a befektetők számára, ami a befektetői lemaradás fájdalmát és a kalandkeresést egyaránt jelzi az amerikai tőzsdéken. Az S&P 100 index legjobban teljesítő részvényei között a legnagyobb tőkeértékű vállalatok domináltak, amelyek közül több is AI-sztoripapírnak számít.

Az Nvidia részvényei jelenleg a 154 százalékos idei emelkedés után konszolidációs fázisban vannak, miközben a befektetői társadalom a következő nagy nyerőt keresi. A Microsoft esetében az ezredfordulón tapasztalt hasonló jelenség során a vállalat részvényei 166 százalékkal nőttek, ami majdnem akkora növekedést jelentett, mint a General Electric piaci értéke, és több volt, mint a Cisco piaci kapitalizációja.

A piaci dinamikák mellett érdemes megemlíteni egy új tőzsdei mérföldkövet is: a top3 amerikai vállalat (Microsoft, Apple, Nvidia) együttes piaci kapitalizációja már meghaladta a 10 000 milliárd dollárt, ami jelentős mérföldkő az amerikai tőzsdetörténelemben. Mindezek fényében a befektetők számára kulcskérdés, hogy meddig tarthat ki a malacperselyhatás az Nvidia esetében.