A Microsoft fontos figyelmeztetést küldött a Windows 11 felhasználóknak

Közeledik a Windows 11 harmadik születésnapja, amit a Microsoft a rendszer két változatának támogatásának befejezésével "ünnepel". A 21H2 és 22H2 verziószámú Windows 11 variánsok támogatása hamarosan véget ér, ezért a felhasználóknak frissítésre lehet szükségük.

A Microsoft bejelentette, hogy a Windows 11 21H2 és 22H2 verzióinak támogatása 90 napon belül, július 8-tól számítva megszűnik. Az otthoni felhasználók számára szánt Windows 11 21H2 támogatása már korábban lejárt, most az Enterprise, Education és IoT Enterprise változatok következnek.

A Windows 11 22H2 változat még további 90 napig élvez támogatást, beleértve az otthoni felhasználók által használt Home és Pro változatokat is. Az utolsó javítócsomagot ezek a változatok 2024. október 8-án fogják megkapni.

A Windows 11 21H2 és 22H2 változatok alapértelmezés szerint automatikusan frissülnek egy újabb, még támogatott változatra, amennyiben nem felügyelt eszközökről van szó. A felhasználók azonban képesek letiltani ezt a frissítést, bár a biztonsági frissítések elutasítása kockázatos lehet.

A Microsoft jelenlegi hosszú távú támogatással rendelkező változata a Windows 11 23H2, amelyre a cég kényszerfrissítést hajt végre a korábbi verziókat futtató gépeken. Habár a Copilot+ PC-ken már a 24H2 verzió fut, ez a változat még nem szerepel a Microsoft hivatalos dokumentációjában. A hagyományos számítógépek frissítésének időpontja még ismeretlen, de a korábbi évek gyakorlata alapján valószínűleg ősszel érkezhet.

Egy másik fejlesztés a Windows 11 Jegyzettömbjében történt, ahol mindenkinél elkezdte bevezetni a helyesírás-ellenőrzést és az automatikus javítást a Microsoft. Ez a két újdonság segít a felhasználóknak elkerülni a gépelési hibákat, mivel a program vagy aláhúzza, vagy önállóan javítja az elütéseket. A Jegyzettömb ezzel egyre okosabbá válik, hiszen korábban már megkapta az automatikus mentés és a mesterséges intelligencia támogatását is. A helyesírás-ellenőrző és az autokorrekt funkciók alapértelmezetten be lesznek kapcsolva, de a Jegyzettömb beállításaiban teljesen kikapcsolhatók, ha a felhasználók úgy döntenek. Ha szeretné minél hamarabb megkapni az újdonságot, ellenőrizze, van-e elérhető frissítés a Jegyzettömbhöz a Microsoft Áruházban.

A Microsoft nem csak a szoftverfrissítések terén aktív, hanem a környezetvédelem területén is jelentős lépéseket tesz. A cég bejelentette, hogy hat év alatt 500 ezer tonna karbonkreditet vásárol az 1PointFive vállalattól, amely az Occidental Petroleum olaj- és gázipari vállalat szén-dioxid-leválasztó, -hasznosító és -megkötő egysége. Ez a lépés a Microsoft célját támogatja, hogy 2030-ra szén-dioxid-negatívvá váljon. A karbonkreditek olyan kereskedhető engedélyek, amelyek lehetővé teszik a tulajdonos számára, hogy bizonyos mennyiségű üvegházhatású gázt bocsásson ki, minden kredit egy tonna szén-dioxid vagy ennek megfelelő más üvegházhatású gáz kibocsátását teszi lehetővé. Az 1PointFive közölte, hogy a Microsoft számára a krediteket a jelenleg Texasban épülő STRATOS létesítménye biztosítja, amely a teljes üzembe helyezés után évente akár 500 ezer tonna szén-dioxid megkötésére is képes.