Óriási adatszivárgás történt, 200 millió felhasználó lehet érintett az X-en

Közel 200 millió felhasználó adatai kerültek nyilvánosságra az X-ről, amely a korábbi Twitter nevet viselte, egy kutatói csoport fedezte fel ezt a biztonsági rést.

A CyberPress nevű oldal számolt be az esetről, miután csapatuk megtalálta és elemezte a kiszivárgott információkat. Az adatok össztömege 9,4 gigabájt, és közel 200 millió felhasználói rekordot érint, ami az utóbbi idők egyik legnagyobb felhasználói adatlopását jelentheti. A szivárgás következtében a felhasználók különböző fenyegetéseknek vannak kitéve, mint például az adathalász-támadások és a személyazonosság-lopás veszélye. A rosszindulatú szereplők a hatalmas mennyiségű személyes adatokat felhasználhatják további fiókok és rendszerek elleni támadásokra.

A CyberPress információi szerint a kiszivárgott adatokat egy "michupa" nevű, frissen regisztrált felhasználó töltötte fel egy hackerfórumra vasárnap. A portál megerősítette, hogy az adatbázisban szereplő e-mail címek egy része valóban az X felhasználóihoz köthető, de a szivárgás pontos idejét és a teljes adatsor hitelességét nem tudták leellenőrizni.

A CyberPress megkereste az X-et is a történtekkel kapcsolatban, de választ nem kaptak. A felhasználóknak azt tanácsolják, hogy aktiválják a kétfaktoros hitelesítést, legyenek óvatosak az adathalász-gyanús e-mailekkel és üzenetekkel, és jelentsék az X támogatási oldalán, ha gyanús tevékenységet észlelnek fiókjukban.