Újraszámlálás a főpolgármester-választáson: mikor várható az eredmény?

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tájékoztatást adott ki a főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálásáról, és arról, hogy mikor kerülhet sor a végleges eredmény kihirdetésére.

A főpolgármester-választás érvényes szavazatainak újraszámlálása 2024. július 9-11. között zajlik majd Budapest összes kerületében. Az újraszámlálás ütemezése a következőképpen alakul:

  • Július 9-én, kedden az I., V., VI., VII., XVI., XVII., XXII. és XXIII. kerületekben 13 órától,
  • Július 10-én, szerdán a II., III., IV., XI., XII., XIII., XIV., XVIII. és XXI. kerületekben 9 órától,
  • Július 11-én, csütörtökön a VIII., IX., X., XII., XV., XIV. és XX. kerületekben szintén 9 órától kezdődik az újraszámlálás.

Az NVB útmutatója alapján a fővárosi kerületi helyi választási irodák vesznek részt az újraszámlálásban, melyet a Nemzeti Választási Bizottság egy vagy több tagjának jelenlétében, a kerületi választási irodák székhelyén, egyetlen helyiségben hajtanak végre.

Az újraszámlálás folyamatát nem csak a nemzetközi megfigyelők, hanem a főpolgármester-választáson induló jelöltek által delegált megfigyelők is nyomon követhetik, hiszen az esemény sajtónyilvános. A Nemzeti Választási Bizottság a főpolgármester-választás eredményéről várhatóan pénteken hoz döntést.