Federer: Az utolsó tizenkét nap

Roger Federer, a teniszvilág egyik ikonja, érzelmes búcsút vett aktív pályafutásától, amelyet Asif Kapadia dokumentumfilmje, a Federer: Az utolsó tizenkét nap örökít meg.

Elkészült a dokumentumfilm, amely bemutatja Roger Federer aktív teniszkarrierjének utolsó tizenkét napját, a visszavonulás bejelentésétől kezdve a Laver Kupán tartott búcsúig, amelyen a tenisz nagyjai is tiszteletüket tették. A film rendezője, Asif Kapadia, aki korábban Ayrton Senna életét is megörökítette, Federer visszavonulásának kulisszatitkait tárja fel, beleértve a családi és baráti pillanatokat is. Federer beengedte a stábot az öltözőbe, a hotelszobába és a családi körbe, ahol a kamerák jelenlétét is érezni lehetett a megnyilvánulásokon.

A dokumentumfilm Federer karrierjének utolsó napjait mutatja be, amelyek során a teniszező a fizikai határaival is megküzdött. A film felidézi, hogy Federer 2016-ban, gyerekei fürdetése közben sérült meg a térdén, ami négy műtétet követően sem hagyta, hogy visszanyerje a bizalmát a testében.

A dokumentumfilm nemcsak Federer búcsúját, hanem a tenisz történetét is felöleli, a nagy kortársak és a múlt nagyjai mellett a fiatal trónkövetelők is tisztelegnek előtte. Federer és Nadal, Djokovic, Murray, valamint a tenisz legendái, mint Björn Borg, John McEnroe és Rod Laver is megjelennek a filmben.

A film csúcspontja Federer és Nadal közös zokogása a búcsúmeccs után, amelyet a stáb az öltözőben is rögzített. Nadal, aki a várandós felesége miatt bármikor távozhatott volna, mégis ott maradt Federer mellett, ami mély barátságukat és tiszteletüket bizonyítja.

A Federer: Az utolsó tizenkét nap dokumentumfilm nemcsak a búcsú nehézségét mutatja be, hanem azt is, hogy Federer milyen eleganciával és profizmussal kezelte ezt az érzelmi vihart. A film megmutatja, hogy Federer milyen nehéz döntést hozott, amikor úgy döntött, hogy befejezi aktív teniszkarrierjét.