Elon Musk új szuperszámítógépeket épít

Elon Musk két vállalata, a Tesla és az xAI is szuperszámítógépek építésén dolgozik, melyek az Nvidia grafikus processzorait fogják használni, és így jelentősen javíthatják a Tesla önvezető képességeit.

A Tesla texasi Gigafactory gyárát bővítik, hogy helyet biztosítsanak egy új szuperszámítógépnek. A projekt, amely már a befejezéséhez közeledik, 50 ezer Nvidia grafikus processzort fog tartalmazni, amelyek elősegíthetik a Tesla önvezető autóinak fejlesztését. Elon Musk szerint a számítógép 130 MW elektromos energiát fog fogyasztani, de később akár 500 MW-ra is skálázható lesz.

Az Interesting Engineering szerint Musk másik vállalata, az xAI, egy Grok 2 nevű mesterséges intelligencián dolgozik, amelyet 100 ezer Nvidia H100-as GPU-val tanítanak be. Az xAI projektjét 2025 őszén tervezik bekapcsolni, és a fejlesztésbe az Oracle-t is bevonták.

Mindkét szuperszámítógép esetében a Super Micro Computer vállalat folyadékhűtéses megoldását fogják alkalmazni, amely jelentős előnyöket kínál a hagyományos hűtési módszerekhez képest, és akár 89 százalékkal is csökkentheti a szerverek üzemeltetési költségeit.

Érdekes módon, bár mindkét szuperszámítógép építése folyamatban van, az xAI projektje élvez prioritást. Elon Musk több ezer GPU-t átirányított a Tesla projektjéről az xAI-hoz, ami késleltetheti a Tesla önvezető autóinak fejlődését. A piaci helyzetet jellemzi, hogy a H100-as GPU-k iránti kereslet olyan magas, hogy a Meta 350 ezer darabot rendelt belőlük, és szinte lehetetlen őket beszerezni.

A tervek szerint, ha a fejlesztés nem áll le, a következő hónapokban mindkét projekt befejeződhet.