A világ legnagyobb magfúziós reaktora késik, de ígéretes jövőt vetít előre

Végre elkészült a világ legnagyobb magfúziós reaktora, az ITER, amelynek tesztüzeme azonban még legalább 15 évig várat magára. A Franciaországban épülő létesítmény a tudósok szerint legkorábban 2039-ben kezdheti meg működését, ami azt jelenti, hogy a fúziós energia nem nyújthat azonnali megoldást az éghajlati válságra.

Az ITER projekt, amely 35 ország együttműködésével valósul meg, köztük az Európai Unió tagállamaival, Oroszországgal, Kínával, Indiával és az Egyesült Államokkal, eredetileg 2020-ban indította volna el a tesztüzemet. A 19 hatalmas tekercsből álló reaktor azonban csak mostanra érte el azt a fejlettségi szintet, hogy az utolsó mágnestekercset is beszerelhették.

Az ITER főigazgatója, Pietro Barabaschi szerint a projekt késlekedése nem vezet jó irányba, és nem lenne bölcs dolog arra várni, hogy a magfúzió megoldja az emberiség jelenlegi problémáit. Ez a kijelentés a livescience.com ismertetése alapján hangzott el.

A reaktor nem csak méretében, hanem mágneses erejében is kiemelkedő, hiszen a Föld mágneses mezőjénél 280 ezerszer erősebb mágneses mezőt képes létrehozni. Azonban a lenyűgöző technológiai innováció magas költségekkel is jár: az eredetileg 5 milliárd dollárra becsült projekt költségei mára 22 milliárd dollárra nőttek, és további 5 milliárd dollár szükséges a fennmaradó költségek fedezésére.

A magfúzió hasznosításának lehetőségét a tudósok már több mint 70 éve kutatják. A fúziós energia előállítása óriási mennyiségű, tiszta energiát ígér, anélkül, hogy üvegházhatású gázokat vagy hosszú élettartamú radioaktív hulladékot termelne.