A Jegyzettömb új frissítése: helyesírás-ellenőrzés és autocorrect funkció

A Windows 11 felhasználói már hozzáférhetnek a Jegyzettömb legújabb frissítéséhez, amely végre helyesírás-ellenőrzést és autocorrect lehetőséget is kínál.

A Jegyzettömb, amely 1983 óta elérhető, mostantól képes a helyesírás ellenőrzésére és egy autocorrect funkcióval is bővült a Windows 11-en. A helyesírás-ellenőrzés hasonlatos a Microsoft Word által ismert megoldáshoz: a Jegyzettömb piros aláhúzással jelzi a hibás szavakat. Azonban a helyesírás javítása a Jegyzettömbben több lépést igényel, mivel a helyesírás (spelling) menüpontot kell kiválasztani a legördülő menüből a javaslatok megtekintéséhez.

Az autocorrect funkciója hasonlóan működik, mint a mobiltelefonokon: ha be van kapcsolva a helyesírás-ellenőrzés, a Jegyzettömb automatikusan kijavítja a helytelennek ítélt szavakat. Ez az elütések esetén hasznos lehet, de más helyzetekben ugyanolyan frusztráló is lehet, mint a mobilos automatikus javítás.

A frissítés egyik előnye, hogy a Jegyzettömb jobb szélén megjelenik egy fogaskerék ikon, amelyen keresztül ki- és bekapcsolható az autocorrect és a helyesírás-ellenőrzés. Emellett beállítható, hogy mely fájltípusoknál (.txt, .md, .srt, .lrc, .lic) legyen aktív az ellenőrzés.