ChatGPT meglepő területen előzheti meg az emberiséget

Az AI rendszerek gyors fejlődése újabb területen hozhat meglepetéseket: a humor terén a ChatGPT már most is képes lehet felülmúlni az embereket. Egy friss kutatás szerint, amelyet a New Atlas szemlézett, a Dél-Karolinai Egyetem (USC) tudósai felfedezték, hogy az AI-generálta viccek gyakran hatásosabbak, mint az emberi humor.

A kutatást Drew Gorenz, a USC szociálpszichológia doktorandusza és amatőr stand-up komikus vezette, aki szerint a ChatGPT képes lehet viccmesélésben lekörözni az embereket, annak ellenére, hogy nem képes érzelmeket kifejezni.

Az első vizsgálat során amerikai felnőtteknek kellett betűszavakhoz humoros kifejezéseket alkotniuk, mondatokat viccesen kiegészíteniük, és kitalált szituációkra humorosan reagálniuk. Ugyanezeket a feladatokat végezte el a ChatGPT is, és az eredményeket egy külön csoport értékelte hétfokú skálán.

Az értékelők 69,5%-a találta viccesebbnek a ChatGPT válaszait az emberek által írt viccekhez képest. Csak 26,5% részesítette előnyben az emberi humor termékeit, míg 4% számára mindkettő egyformán vicces volt. Összességében a ChatGPT 3.5 jobban teljesített az emberi résztvevőknél a feladatok 63-87%-ában.

A második vizsgálatban a ChatGPT-vel humoros hírcikkek címeit íratták újra, amelyeket aztán összehasonlítottak a The Onion szatirikus hírportálon megjelent eredeti címekkel. Ebben az esetben az emberek által írt címek jobban teljesítettek: 48,8% preferálta a The Onion címeit, 36,9% találta viccesebbnek a ChatGPT által generált verziókat, és 14,3% nem tudott dönteni a kettő között.

A kutatók szerint ezek az eredmények rossz hírt jelenthetnek a szórakoztatóipar számára, mivel nem mutatkozott nagy minőségbeli különbség az AI által és az emberek által írt viccek között.