Egekben a budapesti panellakások árai

A Duna House adatai alapján a budapesti panellakások átlagára 41 millió forint fölé emelkedett, ami 7 százalékos növekedést jelent 2022 óta. A népszerű lakótelepeken a négyzetméterár akár egymillió forint közelébe is elérhet.

A Duna House első félévi értékesítési adatai szerint a fővárosi panellakások átlagára 41 millió forint fölé emelkedett, ami 7 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A négyzetméterárak tekintetében is jelentős az emelkedés: 2023-ban a panellakásokért fizetett átlagos négyzetméterár 9 százalékkal magasabb lett, így elérte a 765 ezer forintot.

A Duna House kiemelte, hogy a legnépszerűbb lakótelepeken ennél is magasabb árakat tapasztalhatunk, ahol a négyzetméterár akár egymillió forint közelébe is elérhet. A megújuló otthonteremtési támogatások és a mérséklődő lakáshitelkamatok pozitív hatással voltak a vásárlási kedvre, ami hozzájárult az áremelkedéshez.

Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője szerint, ami 2023-ban elmaradt, azt most pótolták a budapesti panellakások, ugyanis a 2022-es energiaválság alatt megugrott árszintnél is magasabb lett az átlagos négyzetméterár az idén.

Az ingatlan.com elemzése szerint azonban júniusban takaréklángra kapcsolt a lakáspiac, az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések stagnálást mutattak országos szinten havi és éves összevetésben is. Ennek ellenére a júliusban elindult Otthonfelújítási Program hosszú távú hatásai pozitívak lehetnek az ingatlanpiacon.

Az Otthonfelújítási Program keretében a 1990 vége előtt épült házak energetikai korszerűsítését lehet megvalósítani államilag támogatott konstrukció segítségével, amely több ponton is változott és új elemekkel egészült ki. A budapesti albérletpiacról pedig további részleteket egy korábbi cikkünkben tártunk fel.