Az olvadásbiztos fagylalt feltalálása

Amerikai tudósok egy olyan fagylaltot fejlesztettek ki, amely szobahőmérsékleten is megőrzi formáját akár 4 órán keresztül, ráadásul jótékony hatással lehet a szívre, azonban a tökéletes íz elérése még további kutatásokat igényel.

A Wisconsin-Madison Egyetem hallgatói által kifejlesztett új fagylalt a zöld teában és a bogyós gyümölcsökben található polifenolok felhasználásával képes ellenállni az olvadásnak. Cameron Wicks, az egyetem élelmiszertudományi tanszékének PhD-hallgatója szerint ezek a növényi alapú vegyületek kölcsönhatásba lépnek a tejszínben lévő zsírokkal és fehérjékkel, így sűrítik be a keveréket.

A polifenolok használata nem új keletű a fagylalt stabilizálásában, hiszen hasonló hatású stabilizátorokat már korábban is alkalmaztak a fagylalt szállításánál, de Wicks kiemeli, hogy a polifenolok egészségesebb, természetesebb alternatívát jelenthetnek. A kutatók azonban még további vizsgálatokat tartanak szükségesnek annak érdekében, hogy a polifenolok pontos mennyiségét meghatározzák, így a fagylalt megőrizheti formáját anélkül, hogy az ízét befolyásolnák.

Wicks hozzátette, hogy a fagylalt összetett rendszere megértésével javítható az élelmiszerek minősége és fenntarthatósága. Japánban már korábban is létezett nem olvadó fagylalt, amely szintén polifenolok felhasználásával készült, és a jelentések szerint az íze is kellemes volt. Azonban a japán nyugdíjalap (GPIF) nem kapcsolódik közvetlenül a fagylalt témájához, és nem szerepel a fagylalt kutatásában vagy fejlesztésében. A GPIF a márciusig tartó három hónapban rekord nyereséget ért el, 9,5%-os hozamot produkálva, de a jen 38 éve nem látott mélypontja a dollárral szemben elég volt ahhoz, hogy eszközeinek értéke dollárban kifejezve a norvég vagyonalapé alá csökkenjen. A GPIF teljes vagyona március végén elérte a 245 988 milliárd jent (1 530 milliárd dollár), míg a norvég állami vagyonalap már 1 677 milliárd dollárnyi vagyont kezel, vagyis utóbbi vette át a világ legnagyobb nyugdíjalapja címét is.