A kiskereskedelmi forgalom növekedése és annak hatásai

Az elmúlt évek rekordinflációja jelentősen megdrágította az életet Magyarországon, ami csökkentette a lakosság fogyasztását. A tavalyi mélyponthoz képest azonban májusban már többet vásároltunk, ami pozitívan hathat az egész gazdaságra.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint májusban 3,6 százalékkal többet költöttünk a boltokban, mint a tavalyi azonos időszakban, bár ez a márciusi adatokhoz képest csak csekély emelkedést jelent. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 6,3 százalékkal, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 1,8 százalékkal nőtt a forgalom. Az üzemanyag-kiskereskedelemben viszont 0,7 százalékkal csökkent a forgalom.

Szakértők szerint a lakossági fogyasztás növekedése lehet a gazdaság helyreállásának egyik fő mozgatórugója. Az MBH Bank elemzője, Árokszállási Zoltán szerint a fogyasztói hangulat javulása, elsősorban a reálbér emelkedése miatt, nem fog új inflációs hullámot generálni, feltéve, hogy a szolgáltatások árai nem emelkednek tovább.

Az élelmiszer-kiskereskedelem volumene jelentősen, 6,3 százalékkal bővült, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelemben kisebb mértékű, 1,8 százalékos növekedést tapasztaltunk. A gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben 8,1 százalékkal többet költöttünk, míg a használtcikk-üzletekben 6, a bútor- és műszakicikk-üzletekben 1,2 százalékkal nőtt a fogyasztás.

Ezzel szemben a könyv-, számítástechnika- és egyéb iparcikk-üzletekben 2,3 százalékkal csökkent a vásárlásunk volumene, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben pedig 3 százalékkal esett vissza a forgalom. A csomagküldő és internetes kiskereskedelem 3,2 százalékkal bővült, míg a benzinkutakon 0,7 százalékkal kevesebb üzemanyag fogyott. A gépjármű- és járműalkatrész-üzletekben viszont 5,2 százalékkal nőttek az eladások.