Metálénekesként hörögni tanulhatunk, és nem is ártalmas

Kiderült, hogy a deathcore énekesek hogyan képesek állatiasan hörögni és síron túli hangokat kiadni anélkül, hogy ez károsítaná egészségüket vagy hangképző szerveiket. A Utah-i Egyetem kutatói megvizsgálták Will Ramos heavy metal énekes technikáját, és arra jutottak, hogy a kemény hangok képzése nem fárasztó, nem fájdalmas, és hasznos lehet például zombitámadáskor.

A kutatás során Amanda Stark, az Egyesült Államok Spencer Fox Eccles Orvostudományi Karának kutatója és a tanulmány vezető szerzője szerint céljuk volt megérteni a különböző énekstílusok, például a sikoly, a durva ének és a tiszta artikuláció közötti különbségeket. Ramos, aki a Chokehold és a Cannibal Corpse-klasszikus, a Hammer Smashed Face előadója, vállalta a kísérleti nyúl szerepét, hogy a kutatók feltárják, milyen technikával képes ilyen hangokat előállítani.

A kutatócsoport a Voice, Airway, Swallowing Translational (VAST) laboratóriumban belső kamerával és elektromiográfiával (EMG) vizsgálta meg Ramos hangszálait és a torokizmok aktivitását. MRI segítségével is rögzítettek videót a hangképzésről, ami úttörő volt a maga nemében.

A gége felépítését és a hangképzés mechanizmusát is tanulmányozták, megállapítva, hogy Ramos hangszalagjait a gége oldalához feszítette éneklés közben, ami lehetővé tette számára a hörgő hangok előállítását. Ez az eljárás eltér a hagyományos hangképzéstől, ahol a hangszalagok lélegzetvételkor kinyílnak, vagy beszédkor bezárulnak. A kutatás cáfolta azt az általános felfogást, miszerint a deathcore stílus károsítja a hangképző szerveket.

Ramos fáradtságát is osztályozta a hangképzéskor, és kiderült, hogy egyáltalán nem fáradt bele a hörgésbe, nem volt vokális megerőltetés, és gyorsan vissza tudott térni a normál alaphangjára. A kutatók reményei szerint a kemény énekhangok biztonságos képzésének bebizonyításával csökkenhet a deathcore és hasonló zenei műfajok körüli megbélyegzés.