Ukrajnai menekültek hazautalásai

Az ENSZ menekültügyi ügynöksége szerint 6,5 millió ukrajnai menekült kereste meg az új otthonát Európában és a világ más részein, és sokan közülük pénzügyi támogatást is küldenek az otthon maradt családtagjaiknak.

A Világbank adatai alapján 2022-ben a világszerte végrehajtott hazautalási tranzakciók összértéke 790,88 milliárd USD volt, ami a globális GDP 0,8 százalékát teszi ki, és ez az érték évek óta növekszik. Ukrajnában a hazautalások értéke mind nominálisan, mind a GDP arányában magas, és a 2014-es, majd a 2022-es orosz támadások ezt a tendenciát még erősítették. 2021-ben a hazautalások összege rekordot döntött, amikor 18 060 millió USD érkezett az országba.

A 2023-as évre még nincsenek pontos adatok, de becslések szerint 2022-ben a hazautalások összege 15 700 millió USD körül volt, ami jelentős visszaesést mutat a korábbi évekhez képest. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzése szerint ennek több oka is van. Egyrészt a 2022-es támadások után többen hagyták el családjukkal együtt Ukrajnát, így kevesebb pénzt küldenek az otthon maradottaknak. Másrészt a menekültek között sok a nő, gyermek és idős, akiknek az elhelyezkedés akadályokba ütközik, így kevesebb pénzt tudnak hazaküldeni. Az átutalásokhoz szükséges adminisztratív feltételek is nehezítették a pénzek Ukrajnába juttatását, bár ezt az Európai Bizottság és az Ukrán Nemzeti Bank megállapodása valamelyest orvosolta, amely az utalási költségek csökkentéséről is rendelkezik.

A közép-kelet-európai országokban a hazautalások jelentős összegeket tesznek ki, Oroszország, Románia és Lengyelország esetében is jelentős bevételeket jelentenek ezek a tranzakciók.