Ukrajna bejelentette: elvesztették Csasziv Jar város egy részét

Az ukrán erők kénytelenek voltak visszavonulni Csasziv Jar város egyes részeiből, amelyet hónapok óta ostromoltak az orosz csapatok. A visszavonulást Nazar Voloscsin, egy kijevi katonai szóvivő jelentette be az országos televízióban.

Voloscsin részletezte, hogy a város keleti részén található csatorna környékének megtartása már nem volt lehetséges, miután az orosz erők behatoltak oda. "Katonáink életét és egészségét fenyegette a helyzet" – emelte ki a szóvivő, megjegyezve, hogy az ukrán állások gyakorlatilag megsemmisültek. Az ukránok szerint a harcok még folynak a csatorna körül, és a helyzet „kritikusan nehéz”.

Az orosz védelmi minisztérium előző nap azt állította, hogy ellenőrzésük alá vonták a Sziverszkij Donyec-Donbasz csatornától nyugatra fekvő "Novij" negyedet. A Reuters cikke szerint az orosz hadsereg ellenőrzés alá vonta a Bahmuttól alig 20 kilométerre fekvő, stratégiai fontosságú Csasziv Jar egyik körzetét, Novij városrészt. Ezt az információt az ukránok nem erősítették meg, és a várost védő erő sajtószóvivője, Ivan Petrechak szerint a 24. dandár tartja a pozícióit.

Az orosz csapatok előrenyomulása a Donbasz déli részein is folytatódik, Toreck és Pokrovszk környékén, valamint északon Szotnickij Kozacsok falujának megszállását is bejelentették. Bahmut városát hosszú, véres harcok árán foglalták el az oroszok egy éve, és innen mentek tovább Csasziv Jar településre. A DeepState nevű háborús blog szerint az orosz erők teljesen elfoglalták a Novij városrészt, de egy ukrán katonai tisztviselő a múlt héten még azt állította, hogy az orosz csapatokat kiszorították a csatorna melletti területről.

Tavaly márciusban jártunk a háború legforróbb pontjaként számon tartott Csasziv Jar településen, amit már akkor hónapok óta bombáztak és rakétáztak az oroszok.