Új törvény a gyermekházasságok ellen Sierra Leonéban

Sierra Leonéban törvénybe iktatták a gyermekházasságok betiltását, amely lehetővé teszi a korábban kényszerített házasságok érvénytelenítését is.

A nyugat-afrikai országban, Sierra Leonéban, a gyermekházasságok elleni harc új szakaszába lépett, miután a CNN jelentése szerint az elnök, Julius Maada Bio aláírta az új törvényt. Ez az intézkedés súlyos büntetéseket szab ki azokra a férfiakra, akik 18 évnél fiatalabb lányokat vesznek feleségül, akár 15 év börtönbüntetést és 4000 dolláros (1,4 millió forintos) pénzbüntetést is kaphatnak. Emellett a Reuters információi alapján a törvény lehetőséget biztosít a gyermekházasságba kényszerített lányoknak, hogy kérvényezzék a házasságuk érvénytelenítését.

A jogvédők pozitívan tekintenek az új törvényre, remélve, hogy ezáltal jobban megvédhetők lesznek a lányok Sierra Leonéban. Az országban jelenleg minden harmadik lányt adnak férjhez 18 éves kora előtt, ami a helyi egészségügyi minisztérium szerint növeli a szülés során bekövetkező halálozások kockázatát a fiatal anyák körében.

Az UNICEF adatai szerint Nyugat- és Közép-Afrika régiójában a világ legmagasabb gyermekházasságok arányát regisztrálták, ahol körülbelül 60 millió gyermekmenyasszony él. Az Egyesült Államok Afrikai Ügyek Hivatala üdvözölte a Sierra Leone-i törvény elfogadását, kiemelve annak jelentőségét az alapvető emberi jogok biztosítása szempontjából. A Human Rights Watch egyik kutatója szerint a törvény elfogadása példát mutathat más afrikai országoknak, mint Zambia vagy Tanzánia, hogy hasonló lépéseket tegyenek a gyermekházasságok ellen.

: CNN, Reuters