Rishi Sunak konzervatívjai a brit történelem legnagyobb veresége felé tartanak

A 2010-es tavaszán egy jobboldali párt végül leváltotta a hosszú ideje regnáló baloldali kormányt. Ez ismerős lehet mind a brit, mind a magyar olvasóknak.

David Cameron konzervatívjai 2010-ben nyerték meg a brit általános választásokat, mindössze 11 nappal Viktor Orbán Fidesz pártjának választási győzelme után Magyarországon. Mindkét párt azóta is hatalmon van, az elmúlt 14 évben.

Azonban, míg Orbán az utóbbi években tovább erősítette hatalmát, a Konzervatív Párt káoszba fulladt, és uralkodásuk péntek reggelre szinte biztosan véget ér.

A választásokat megelőző hetekben közzétett közvélemény-kutatásokban a Munkáspárt körülbelül 20 százalékponttal vezetett a Konzervatívok előtt. Az Ipsos által a választás előtti héten közzétett felmérés szerint a Munkáspárt 42, a Konzervatívok 19, Nigel Farage Reform UK pártja 15, a Liberális Demokraták 11, a Zöld Párt pedig 7 százalékon állt.

„Ez a Konzervatívok valaha mért legkisebb részesedése az Ipsos felméréseiben, amelyeket a 70-es évek óta végeznek,” mondta Telexnek Roger Mortimore professzor, az Ipsos politikai elemzésének igazgatója és a King's College London közvélemény- és politikai elemzés professzora.

Annak ellenére, hogy a Munkáspártnak csak körülbelül 40 százalékos népszerűséget jósolnak, akár a Képviselőház 70 százalékát is megszerezhetik. Az Ipsos MRP (multi-level regression and post stratification) modellje szerint a Munkáspárt körülbelül 453 mandátumot nyerhet a 650-ből (ez 251-gyel több, mint 2019-ben), míg a konzervatívoknak csak 115-öt jósolnak (ez 250-gyel kevesebb, mint 2019-ben).

Mortimore megjegyezte, hogy a választási eredmény nem feltétlenül fog tökéletesen egyezni az Ipsos MRP előrejelzésével, mivel a kutatást a választás előtt több mint három héttel végezték, ami az egész kampányidőszak felét jelenti.

A választás előtti napokban közzétett MRP előrejelzések még rosszabb képet festettek Rishi Sunakról és a konzervatívokról. A YouGov 102, míg a Survation csak 64 mandátumot jósolt nekik.

„Ez egy teljesen példátlan helyzet. Hacsak a közvélemény-kutatások tévednek, a Konzervatívok a párt történetének legnagyobb veresége felé tartanak, és a legnagyobb vereség felé, amit valaha brit kormány elszenvedett,” mondta Mortimore.

„A Munkáspárt még akkor is abszolút többséget szerez, ha a közvélemény-kutatások kétszer annyira tévednek, mint valaha történt a történelemben. Tehát ez mutatja, milyen mély gödörben vannak a Konzervatívok,” tette hozzá.

Az MRP előrejelzések szerint olyan magas rangú konzervatívok, mint a pénzügyminiszter Jeremy Hunt, a Képviselőház vezetője Penny Mordaunt, az igazságügyi miniszter Alex Chalk és a védelmi miniszter Grant Shapps mind veszteséggel számolhatnak, további tucatnyi tory miniszterrel együtt.

A választók elégedetlenek a Konzervatívokkal

Welwyn Garden Cityben, Shapps választókerületében, fél órányi vonatútra Londonból, a választók elege van a Konzervatív kormányból.

Terry, egy 76 éves nyugdíjas elmondta a Telexnek, hogy korábban tory szavazó volt, de most a Munkáspártra fog szavazni. „14 éve vannak hatalmon ezek. Úgy érzem, a következők nem lehetnek rosszabbak,” mondta.

„Változásra van szükség,” tette hozzá barátja, a 63 éves Dan, aki szintén a Konzervatívokra szavazott az előző választáson, de most a Reform UK-re tervezi adni a voksát.

Még azok a választók is elégedetlenek a kormánnyal, akik a Konzervatívok mellett maradnak. „Nem vagyok elégedett a Konzervatívokkal. Annyi rossz dolgot tettek az utóbbi években. Nem lehet bennük megbízni,” mondta a 78 éves Penny a Telexnek. „Csak azért fogok rájuk szavazni, hogy kizárjam a Munkáspártot. Ez az egyetlen ok, amiért konzervatívra szavazok,” tette hozzá.

A Munkáspárt szorosabb partnerséget szeretne Európával

Ha a közvélemény-kutatásoknak és az MRP előrejelzéseknek lehet hinni, a Munkáspártnak jelentős többsége lesz péntek reggelre, és Keir Starmer lesz az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke.

Számos kérdőjel merül fel azzal kapcsolatban, hogy mit várhatunk a Munkáspárt kormányzásának első hónapjában. De ami biztosan meg fog változni a Munkáspárt hatalomra kerülésével, az a brit kormány hozzáállása az Európai Unióhoz, még akkor is, ha Starmer a választás előtti napon kijelentette, hogy az Egyesült Királyság az ő életében nem fog visszalépni az EU-ba.

„Úgy gondolom, hogy a hangnem drámaian meg fog változni,” mondta Telexnek Anand Menon professzor, a brit-európai kapcsolatok vezető szakértője és a UK in a Changing Europe akadémiai gondolkodó csoport igazgatója. Menon szerint a Munkáspárt szorosabb partnerséget szeretne az EU-val, és Starmer azt akarja, hogy az Egyesült Királyság újra vezető szerepet töltsön be Európában.

„Ez nagyon, nagyon eltérő retorika ahhoz képest, amit Rishi Sunak miniszterelnöksége alatt, hát még Boris Johnsoné alatt hallottunk,” mondta Menon.

„Tartalmilag sokkal több koordinációt fogunk látni,” tette hozzá. „Úgy gondolom, hogy az Egyesült Királyság megpróbál majd aláírni egy külpolitikai megállapodást, amely sokkal több interakciót eredményez az európaiakkal. Lehetséges, hogy a Munkáspárt módosítani fogja a gazdasági megállapodást, amit Nagy-Britannia az Európai Unióval kötött,” mondta Menon.

Egy barátságosabb kapcsolat Európával minden bizonnyal üdvözölt lesz az Egyesült Királyságban élő több mint 170.000 magyar számára, akik a Munkáspárttól remélhetnek lazább vízum- és munkavállalási szabályokat az EU állampolgárai számára.

Van azonban egy kérdés, amelyben Starmer nem tervez változtatni. „A Munkáspárt és a Konzervatívok álláspontja között semmilyen különbség nincs az Ukrajnát támogató kérdésben,” mondta Menon. „Bár ez egy őszinte álláspont, politikailag is előnyös Starmer számára, mivel az Ukrajnával kapcsolatos konzervatívokhoz való közelség hasznos módja annak, hogy jelezze: a Corbyn-korszak véget ért a Munkáspártban,” tette hozzá.