Putyin úgy gondolhatja, hogy muszáj megtámadnia a NATO-t

A háború kezdetén az orosz elit nem értett egyet az invázióval, de ahogy telt az idő, hozzászoktak a helyzethez, és Putyin felé fordultak, úgy vélik, hogy az elnök most már a NATO-t is megtámadhatja.

Amikor az ukrajnai háború elkezdődött, az orosz elit sokkos állapotba került, és sokan katasztrofális hibának tartották az inváziót. „Az az Oroszország, amelyet mélyen szeretünk, idióták kezébe került” – mondta Roman Trocszenko egy kiszivárgott telefonbeszélgetésben. Joszif Prigozsin pedig „kib...ott bűnözőknek” nevezte Putyint és kormányát. Mihail Fridman, az ország legnagyobb magánbankjának tulajdonosa sem volt hajlandó visszatérni Oroszországba. Azonban 2023-ra az elit elkezdte támogatni a háborút, és már nem készültek újabb felvételek a háború miatt morgolódó oligarchákról. Az orosz elit megtanulta, hogy ne aggódjon a konfliktus miatt, és arra a következtetésre jutottak, hogy az invázió az élet elviselhető ténye.

Az orosz elit változó hozzáállása több okra vezethető vissza. Óvatosabbak lettek, mivel Moszkva keményen fellép az ellenvéleményekkel szemben, és rájöttek, hogy értelmetlen a tiltakozás. Ma már úgy vélik, hogy Oroszország győzedelmeskedni fog, mivel folyamatosan győzelmet arat a csatatéren, és a nyugati támogatás csökkenése veszélyezteti Ukrajna katonai utánpótláshoz való hozzáférését. „Rossz győztesként kitaszítottnak lenni, de még rosszabb vesztesként kitaszítottnak lenni” – mondta egy háttérbeszélgetésen egy orosz oligarcha. Az oligarchák most arról vitatkoznak, hogy Ukrajnában milyen feltételek mellett lehetne győzelmet aratni, és egyesek szerint egy nagyobb sikeres offenzíva elég lenne a győzelemhez.

Az orosz elit szerint azonban Putyin számára az ukrajnai háború nem csak Ukrajnáról szól, hanem egy szélesebb konfliktusról a Nyugattal. Putyin úgy érezheti, hogy meg kell támadnia egy NATO-tagot, és a legvalószínűbb célpont Észtország vagy Lettország lenne. Az orosz elit úgy véli, hogy a Nyugat megosztott, és a NATO nem fog egyhangúlag összefogni egy megtámadott ország védelmében. Egy ilyen provokáció különösen hasznos lehetne az amerikai elnökválasztás előtt, és gyengíthetné Biden esélyeit.

Az orosz elitet azonban megrémíti a végtelen ukrajnai háború gondolata, és reménykednek az invázió véget érésében, hogy visszatérhessenek a háború előtti időkbe. De jelenleg hallgatnak, és nem látják a visszaút lehetőségét.