A kakaó és a csokoládépor árának emelkedése

2024 májusában az Európai Unióban a kakaó és a csokoládépor fogyasztói ára mintegy 6,3 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, azonban az árnövekedés üteme már lassulni látszik az Eurostat adatai alapján.

Az áremelkedés mögött több összetett tényező áll, amelyek közül kiemelkedik a globális ellátási láncok zavarai és a szállítási költségek növekedése, valamint az energiaárak emelkedése, amelyek mind hozzájárulnak az alapanyagok és a késztermékek drágulásához.

Az Eurostat adatai szerint az áremelkedés mértéke azonban nem egységes az Unió különböző tagállamaiban. Észtországban 17,4, Horvátországban 15,5, míg Ausztriában 12,6 százalékos volt az emelkedés, míg Szlovákia és Ciprus esetében az árak csökkenést mutattak.

A kakaó ára márciusban érte el a történelmi csúcsot, 12 218 dolláros tonnánkénti árral, de azóta több hullámban is korrekció történt. A jelenlegi 7803 dolláros tonnánkénti ár jelentős, több mint 36 százalékos csökkenést jelent a márciusi csúcshoz képest.

A fogyasztók és a piaci szereplők számára továbbra is kérdéses, hogy mikor stabilizálódhatnak véglegesen a kakaó és a csokoládépor árai, és hogy az áremelkedés lassulása tartós trend-e.