Terrortámadásnak minősítették a Fico elleni merényletet

Terrortámadásként kezelik a továbbiakban a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletet, jelentette be a szlovák főügyész, Maroš Žilinka a Paraméter szerint. A kormányfő ellen május 15-én elkövetett támadás ügyében eddig gyilkossági kísérletként folyt a nyomozás.

A minősítés megváltoztatása jelentős következményekkel járhat a támadó, Juraj Cintula számára. Korábban, amikor még gyilkossági kísérletként kezelték az ügyet, 25 éves szabadságvesztéstől egészen az életfogytig tartó börtönbüntetésig terjedhetett a büntetési tétel. Az új besorolás alapján, amely szerint a cselekményt terrortámadásként értékelik, a támadó 20-tól 25 évig terjedő szabadságvesztésre vagy életfogytiglani börtönbüntetésre ítélhető.

Az 59 éves szlovák kormányfő ellen május 15-én, a pozsonyi kabinet Nyitrabányán tartott kihelyezett ülése után követtek el fegyveres merényletet. A 71 éves lévai Juraj Cintulát, aki négy lövéssel sebesítette meg életveszélyesen a miniszterelnököt, a bazini székhelyű különleges bíróság eredetileg előre megfontolt gyilkosság kísérletének vádjával helyezte letartóztatásba. Az általános ügyészség szóvivője, Zuzana Drobova az AFP-nek nyilatkozva megerősítette, hogy a bűncselekményt átsorolták, és a gyanúsítottat értesítették az új besorolásról.

Robert Fico, aki súlyos sérüléseiből lábadozik, május 31-én hazaszállították a fővárosba, Pozsonyba további kezelésre. Eddig két hosszadalmas műtéten esett át a közép-szlovákiai Besztercebánya város kórházában. Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a szlovák köztelevízió egyik politikai vitaműsorában vasárnap azt mondta, hogy a kormányfő a következő napokban várhatóan ismét megjelenik a nyilvánosság előtt és fokozatosan visszatérhet feladatai ellátásához.

Fico 2006-2010 és 2012-2018 között volt Szlovákia miniszterelnöke, 2023 októberében ismét kormányfő lett.