Donald Trump New York-i büntetőperének ítélethirdetése elhalasztva

Donald Trump volt amerikai elnök New York-i büntetőperében az ítélethirdetést őszre halasztották, így a Republikánus Párt konvenciója előtt nem születik ítélet az ügyben.

Az ítélethirdetés eredetileg július 11-én lett volna, csupán négy nappal a Republikánus Párt elnökjelölő konvenciója előtt, ahol Donald Trump várhatóan hivatalosan is elnökjelölt lesz. Azonban a volt elnök és jogi képviselői kérvényezték az időpont módosítását, amit a bíró, Juan Merchan elfogadott, és szeptember 18-ára, délelőtt 10 órára tűzte ki az új időpontot, "amennyiben az még szükséges" .

A halasztást követően Alvin Bragg kerületi ügyész kijelentette, hogy nem lát jogi alapot a Donald Trump bűnösségét megállapító ítélet megsemmisítésére. Az esküdtszék május végén találta bűnösnek Trumpot többek között üzleti iratok meghamisításában, ami a 2016-os hallgatási pénzek kifizetéséhez kapcsolódik .

Az ítélethirdetés halasztásának napján az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága döntött arról, hogy egy volt elnököt büntetlenség illet meg hivatali ideje alatt végzett elnöki feladataihoz kapcsolódó cselekedeteiért . Azonban ez a döntés nem befolyásolja közvetlenül Trump jelenlegi ügyét, mivel az a vádak szerint a hivatali idején kívüli cselekedetekre vonatkozik.