A cukorbetegeknek szánt gyógyszerek vakságot okozhatnak

A Harvard Egyetem kutatói felfedezték, hogy a szemaglutid hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek mellékhatásként egy olyan szembetegség kialakulását idézhetik elő, amely vaksághoz vezethet.

A cukorbetegek kezelésére használt Wegovy és Ozempic gyógyszerek nemrégiben azzal kerültek a figyelem középpontjába, hogy a fogyásra vágyók is elkezdték őket használni, ami piaci hiányt és hamisított változatok megjelenését eredményezte. Most azonban a Harvard Egyetem kutatóinak új eredményei miatt kerültek ismét reflektorfénybe ezek a készítmények.

A The Guardian beszámolója alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a gyógyszerek növelhetik az olyan szembetegségek kialakulásának esélyét, amelyek később vakságot okozhatnak. A nem-arteritises elülső ischaemiás opticus neuropathia (naion) nevű betegségben a szem látóidegét tápláló artériák záródnak el, ami oxigénhiányhoz és látásvesztéshez vezet, és jelenleg nincs ismert kezelése.

A JAMA Ophthalmology folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatók 16 827 beteg adatait elemezték, akik közül 710-nek volt 2-es típusú cukorbetegsége és 194-nek szemaglutidot tartalmazó gyógyszert írtak fel. A túlsúlyos résztvevők közül 975-öt vizsgáltak, és közülük 361-et kezeltek szemaglutiddal.

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők közül azoknál, akik szemaglutidot kaptak, 17 esetben alakult ki naion, míg a más gyógyszert szedőknél csak hat esetben. Három év alatt a szemaglutidot használók 8,9 százalékánál, míg a más gyógyszert szedők 1,8 százalékánál jelentkezett a betegség.

A túlsúlyosak körében a naion kialakulásának kockázata több mint hétszeresére nőtt a más súlycsökkentő gyógyszert szedőkhöz képest, 20 esettel szemben a 3-mal. Három éves időtávlatban ez 6,7 és 0,8 százalékot jelent.

Joseph Rizzo, a Harvard Egyetem kutatója szerint a tanulmány alapkutatásnak számít, és további vizsgálatok szükségesek a gyógyszerek hatásainak pontosabb megértéséhez.