Új brit fejlesztés forradalmasíthatja az elektromos autók töltését

Egy brit vállalat, a Nyobolt bemutatott egy olyan elektromos autó prototípust, amelynek töltési technológiája lehetővé teszi, hogy mindössze 5 perc alatt 80 százalékos töltöttséget érjen el.

Az elektromos autók töltési ideje jelentős kihívást jelent a gyártók és a felhasználók számára egyaránt. A Nyobolt cég által kifejlesztett új akkumulátortechnológia és a hozzá tartozó szoftveres vezérlés révén azonban ez az idő jelentősen csökkenthető. A cég szakemberei szerint a prototípus 5 perc alatt képes elérni a 80 százalékos töltöttséget, ami közelíti a hagyományos üzemanyaggal működő járművek tankolási idejét.

A fejlesztés azonban nem mentes a hiányosságoktól. A prototípus egy kisméretű sportautó, amely egyetlen töltéssel csupán 250 kilométer megtételére képes, szemben a belső égésű motorral szerelt autók 600-700 kilométeres hatótávjával. Ez azt jelenti, hogy a Nyobolt elektromos autójával gyakran kellene megállni töltésre, vagy csak rövidebb távokra lenne ideális.

A Nyobolt szerint a prototípuson alkalmazott technológia hosszú távon pozitív hatással lehet az autóipar fejlődésére, de felmerül a kérdés, hogy a megoldás mennyire skálázható fel nagyobb hatótávolságú elektromos autók esetében.