Az al-Kaida kötelékébe tartozó Jemaah Islamiyah feloszlását jelentette be

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető Jemaah Islamiyah iszlamista militáns csoport vezetői bejelentették, hogy feloszlatják a szervezetet – számolt be róla az MTI.

A csoport tizenhat vezetője egy videonyilatkozatban jelentette be a szélsőséges hálózat feloszlatását, amelyet június 30-án tettek közzé. Az indonéz állam és törvények iránti elkötelezettségüket hangsúlyozva kijelentették, hogy a szervezethez tartozó bentlakásos iskolákban tanított anyagok az ortodox iszlámmal lesznek összhangban. Az IPAC jelentése is megerősítette a felvétel hitelességét.

Sidney Jones, az IPAC előzetes elemzésének szerzője szerint még korai lenne megjósolni a feloszlás következményeit, de a nyilatkozatot aláíró vezetők tekintélye és hitelessége elegendő lehet a döntés széles körű elfogadottságához.

A Jemaah Islamiyah-t több, a kétezres évek elején elkövetett terrortámadásért is felelőssé teszik, köztük a 2002-es Bali szigetén történt, több mint 200 ember életét kioltó támadásért. A csoportot 2007-ben Indonéziában betiltották, és tagjai közül többen az Iszlám Állam soraiban harcoltak a Közel-Keleten, majd visszatértek az országba.

Az Indonéziai Nemzeti Terrorelhárítási Ügynökség (BNPT) még nem nyilatkozott az ügyben, de sajtótájékoztatót terveznek a témában.

A jelentés szerzője szerint a feloszlatásról szóló döntést több tényező is befolyásolhatta, többek között a csoporton belüli értelmiségiek befolyása, akik kevésbé érdekeltek az erőszakos cselekményekben, és az iskolák védelmében látták a legjobb megoldást. A terrorizmusellenes tisztviselőkkel való együttműködés is szerepet játszhatott. Az IPAC szerint a csoport a múltban már többször is szétvált, és a jövőben is újraalakulhat. A legvalószínűbb következmény a csoport iskoláinak virágzása és a nyilatkozatot aláíró vezetők növekvő közéleti szerepvállalása lehet, de a többi tag sorsa egyelőre kérdéses.