Az Ukrajna fölötti légiháború új szakasza

Az ukrán légvédelmi képességek hiányosságai miatt Kijev nem áll készen az orosz légierő és rakétatüzérség fokozódó támadásaira, amelyek most már stratégiai célpontokat, mint vasútvonalakat és repülőtereket veszélyeztetnek. Az orosz légierő kezdeti sikertelenségei után a támadások fókuszát a lakosság és az energetikai hálózat bombázására helyezték át, amelyek célja a lakosság demoralizálása és az ukrajnai tél elviselhetetlenné tétele volt.

Az ukránoknak sürgősen szükségük van modern légvédelmi rendszerekre, mivel a szovjet korból származó rendszereik elavultak. Az Iránban kifejlesztett Sahed-136-os drónok, amelyeket Geran-2 néven Oroszországban is gyártanak, kiemelkedő szerepet játszottak az energetikai infrastruktúra elleni támadásokban.

Megérkeznek a Patriotok

Az Egyesült Államok és szövetségesei, köztük Németország, Hollandia és Olaszország, válaszul légvédelmi rendszereket, köztük a NIM-104-es Patriotokat és egy olasz SAMP/T rendszert adományoztak Ukrajnának. Azonban ezek a rendszerek száma – amelyek közül néhány még nem erősített források szerint érkezett – nem elegendő az ország teljes légterének védelmére.

Az ukrán légvédelem három fő problémával küzd: a rendelkezésre álló légvédelmi ütegek korlátozott száma, a lőszerhiány, amely azonban megoldódni látszik, és az oroszok stratégiája, amely nagyszámú támadó eszköz bevetésére épül, amelyek ellen a Patriotok nem lettek kifejlesztve.

Az orosz stratégia

Az oroszok változatos fegyverarzenáljukkal és stratégiájukkal nehezítik az ukrán légvédelem dolgát. Az Iszkander-M félbalisztikus rakéták és a FAB-3000-es „okosbombák” a legújabb eszközök, amelyeket az oroszok a precíziós támadásokhoz és nagy területű pusztításhoz használnak.

Mit tehetnek Kijev szövetségesei?

Az ukrán vezérkar további modern, nagy hatótávolságú légvédelmi rendszerekre, elsősorban további Patriotokra számít a nyugati hatalmaktól. Zelenszkij elnök szerint 25 ilyen rendszerre lenne szükség az ország légterének hatékony védelméhez. Az Egyesült Államok és Európa jelezte, hogy igyekszik teljesíteni az ukrán kéréseket, de a fegyverek gyors szállítása kulcsfontosságú, mivel Oroszország várhatóan folytatni fogja a légicsapásokat és a téli támadásokat az energetikai hálózat ellen.

Amennyiben további Patriot rendszerek érkeznének Ukrajnába, az jelentősen megnehezítené az orosz támadásokat, mivel az amerikai légvédelmi rakéták hatékonyan semlegesíthetik az orosz fegyvereket, és lehetővé teszik az ukrán légvédelmi erők számára, hogy a saját légterükön kívül is lelőjék az orosz eszközöket.