Az Optimum Solar felszámolása

Elrendelték az Optimum Solar Zrt. felszámolását, amely a napelempiac egyik ismert szereplője volt. A cég a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramján keresztül 6 milliárd forintos finanszírozást kapott.

A felszámolási eljárás a Fővárosi Törvényszék döntése alapján június 28-án indult meg. Az Optimum Solar Zrt. tulajdonosa, Lugos Roland hozta nyilvánosságra a hírt, amely a Budapesti Értéktőzsde honlapján jelent meg. Fontos megjegyezni, hogy az Optimum Solar Zrt. nem azonos az Optimum Solar Home System Kft.-vel, amely továbbra is aktív a piacon és Solar City néven terjeszkedik külföldön.

Az Optimum Solar Zrt. tavaly 10,2 milliárd forintos árbevételt ért el, azonban az idei év első három hónapjában csupán 347 millió forintot realizált. A háztartások kereslete jelentősen csökkent, és a vállalkozások is a korábbi megrendeléseiket teljesítik, ami részben az áram árának alakulásával és a szabályozói változásokkal magyarázható.

A cég pénzügyi helyzete nem ígérkezik jóra, hiszen a költségek majdnem teljesen felemésztették az árbevételt, és az üzemi eredmény is veszteséget mutatott. A mérleg szerint kevés készpénz áll rendelkezésre, mindössze 31 millió forint, viszont a vevőkkel szembeni követelések 8 milliárd forintot meghaladó összeget tesznek ki.

A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjában részt vevő Optimum Solar 2020-ban 6 milliárd forint értékű kötvényt bocsátott ki, amelyet az MNB, hazai bankok és egy befektetési alapkezelő jegyzett le. A kötvények évi 3,5 százalékos kamatfizetés mellett kerültek kibocsátásra.

A Scope hitelminősítő azonban rontotta a cég besorolását, ami a fizetésképtelenség veszélyére figyelmeztetett. A társaság tulajdonosa tőkeemelést hajtott végre, amely során 1,3 milliárd forinttal nőtt a tőketartalék, és kötelezettséget vállalt az éves kamattörlesztés teljesítésére.

A kötvényesek és a kibocsátó közötti megállapodás érvényét vesztette a felszámolási eljárás megindulásával, ami azt jelenti, hogy az összes kötvényt vissza kell vásárolni. A felszámolás során a kötvényesi követelések azonban hátrébb sorolódnak, így kérdéses, hogy a bankok befektetése megtérül-e.