Balaton: megtalálták a siker kulcsát

A balatoni turizmus új dimenzióba léphet a hivatásturizmus és a rendezvényturizmus fejlesztésével, amely nem csak a főszezonban, hanán az év minden szakában biztosíthatja a szállodák sikeres működését.

A balatoni régióban található csúcskategóriás szállodák számára a főszezonon túli időszakokban is versenyképes üzemeltetést kell biztosítani, amelynek kulcsa a hivatásturizmus és a rendezvények sikeres szervezése lehet. Budapest Európa egyik legkedveltebb üzleti hivatásturisztikai úti célja, amit nem csak a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) állít, hanem a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) statisztikái is alátámasztanak. Emellett egyre növekszik a kereslet a magyar fővároson kívüli helyszínek iránt, különösen a tavaszi és az őszi csúcsidőszakban.

Új lehetőségek a Balatonon

Az MTÜ és az NTAK adatai szerint a vidéki városok mellett a Balaton régió is profitálhat a konferenciaturizmus dinamikus fejlődéséből. Ehhez azonban megfelelő kapacitású és minőségű rendezvényhelyszínek kialakítására van szükség. A balatonkenesei Kenese Bay Garden igazgatója, Bartos Balázs szerint a Balaton keleti kapuja különösen vonzó, mivel egy órán belül elérhető Budapestről. A magas minőségű szolgáltatások és a saját partszakaszok jelenthetnek versenyelőnyt, de a főszezonon túli időszakok kihasználása is elengedhetetlen a sikeres működéshez.

A balatonkenesei szálloda, amely korábban a Magyar Telekom vállalati üdülője volt, átesett egy teljes körű rekonstrukción, és ma már az Accent Hotels üzemeltetésében 153 szobával rendelkezik. A szálloda 220 fő befogadására alkalmas konferenciaközpontot is létrehozott, amely mobilfalakkal három szekcióteremre osztható. A modern technikai eszközök megléte alapvető elvárás, de a konferenciák mellett az élményalapú csapatépítésre is minőségi szolgáltatásokat kell nyújtani.

Aktív pihenés kell az üzleti úton lévőknek is

A nemzetközi kutatások szerint az üzleti utak során egyre nagyobb az igény a szabadidős aktivitások és a helyi gasztronómiai termékek iránt. Az MTÜ szerint Magyarország kulturális öröksége, bor- és kulináris kínálata, valamint gyógy- és élményfürdői az év minden szakában vonzóak lehetnek a hivatásturisták számára. Egy kétnapos Balaton-felvidéki study tour során a résztvevők nem csak a konferenciaturizmus új balatonkenesei szereplőjét ismerhették meg, hanem a régió gazdag programkínálatába is belekóstolhattak, beleértve a kézműves cukrászdát, a római kori villagazdaságot és a kézműves sajtmanufaktúrát.

Felértékelődő turisztikai termék

A vírushelyzet után a szállodai konferenciatermekkel felszerelt helyszínek ismét reneszánszukat élik, ami kedvez a Budapesten kívüli desztinációknak is. Az elmúlt években jelentős mértékben bővült a minőségi szálláskínálat és a MICE infrastruktúra, így a hivatásturizmus már számos vidéki városban fontos turisztikai termékké vált.