Az AI által hajtott részvények emelkedése – Megismétlődik a dotkom lufi?

Az amerikai részvényindexek folyamatos emelkedése, különösen a mesterséges intelligenciával kapcsolatos pozitív várakozások hatására, aggodalmakat kelt a piaci szereplők körében egy lehetséges összeomlás kapcsán, ám az előjelek talán kedvezőbbek, mint a 2000-es dotkom lufi idején.

Az amerikai S&P 500-as index jelentős emelkedést mutat, köszönhetően a mesterséges intelligenciával kapcsolatos optimista kilátásoknak, amelyek a technológiai vállalatok értékeltségét az egekbe repítik. A 2022. októberi mélypont óta az index több mint 50 százalékkal nőtt, míg a technológiai cégekkel túlsúlyozott Nasdaq Composite 70 százalékos erősödést könyvelhetett el. Az Nvidia például, a chipek iránti keresletnek köszönhetően, a világ egyik legértékesebb vállalatává nőtte ki magát.

A Reuters elemzése szerint a piaci megfigyelők a jelenlegi emelkedés mértékét és egyéb hasonlóságokat látva a dotkom lufi idején tapasztalt helyzet ismétlődésétől tartanak. Az Nvidia részvényeinek ötéves 4300 százalékos emelkedése például hasonlatos a Cisco, a Dell, a Microsoft és az Intel akkori teljesítményéhez. Azonban a technológiai cégek pénzügyi helyzete ma sokkal stabilabb, mint a dotkom lufi idején volt.

A Morgan Stanley vezető elemzője szerint az amerikai piac közel 25 százalékos esésére lehet számítani a második félévben. Ezzel szemben, az LSEG Datastream adatai szerint az informatikai szektor piaci értéke az S&P 500-on belül 32 százalékra nőtt, ami a legnagyobb arány 2000 óta. Jelenleg a Microsoft, az Apple és az Nvidia az index összes kapitalizációjának 20 százalékát adják.

A technológiai részvények jelenlegi értékeltsége még mindig alacsonyabb, mint a dotkom lufi idején volt. A várható nyereségük 31-szeresén cserélnek gazdát átlagosan, míg akkor a P/E hányadosok átlaga elérte a 48-at. Az Nvidia jelenlegi 40-es P/E hányadosa is jelentősen alacsonyabb a Cisco 2000 márciusi 131-es értékéhez képest.

A Capital Economics elemzői szerint a jelenlegi emelkedést a stabil nyereségek reménye táplálja, nem pedig az értékeltségek túlzott növekedése. Az S&P 500-as index előretekintő P/E hányadosa jelenleg 21, ami szintén alacsonyabb az akkori 25 körüli csúcsértékeknél. Az elemzők nem is várnak buborék durranást, amíg az értékeltségek nem érik el a 2000-es szintet.