Kadirov unokaöccsét nevezte ki a csecsen biztonsági tanács élére

Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője, 27 éves unokaöccsét, Hamzat Kadirovot nevezte ki a biztonsági tanács élére, aki korábban már több kormányzati pozíciót is betöltött, és kitüntetéseket is kapott az Ukrajnában harcoló csecsen egységek támogatásáért.

Ramzan Kadirov, az Orosz Föderáció egyik tagköztársaságának, Csecsenföldnek a vezetője, a Telegramon keresztül jelentette be, hogy unokaöccsét, Hamzat Kadirovot nevezte ki a biztonsági tanács élére. Kadirov szerint unokaöccse "széleskörű tapasztalattal rendelkezik vezetői pozíciókban, és megbirkózik majd a feladatokkal" .

Hamzat Kadirov korábban már töltött be kormányzati pozíciókat, többek között Csecsenföld miniszterelnök-helyetteseként is szolgált. Május elején a Bátorságrendet is megkapta az Ukrajnában harcoló csecsen egységeknek nyújtott támogatásáért és segítségéért, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnöktől is érdemrendet kapott 2023-ban .

A csecsen vezető, aki 2007 óta irányítja Csecsenföldet, korábban már több családtagját is fontos pozíciókba helyezte. Nemrégiben a tinédzserkorú fiát is több fontos tisztséggel ruházta fel, többek között a különleges erők egyetemének kurátorává nevezte ki, és a testőrségében is vezető beosztást kapott .

Oroszországban szintén előfordul, hogy a fontos pozíciókat családtagok töltik be. Június közepén Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke, az unokahúgát, Anna Civiljovát nevezte ki védelmi miniszterhelyettesnek. Anna Civiljova férje, Szergej Civiljov az orosz energetikai miniszter, aki májusban kapta meg ezt a pozíciót .

Eközben a nemzetközi politikai színtéren Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszünetet javasolt Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek kijevi látogatása során, amely hozzájárulhat a háború békés lezárásához vezető tárgyalások felgyorsításához . Ukrajna egyre nyitottabbnak mutatkozik a háború békés lezárására, és terveik között szerepel egy újabb békekonferencia szervezése, melyre Oroszországot is meghívhatják . Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője szerint azonban Orbán Viktor brüsszeli, nem pedig nemzeti érdekeket képviselve ment Kijevbe, és a Kreml semmit sem vár Orbán kijevi útjától .

A háború jövőjével kapcsolatban Aptij Alaudinov, az Oroszország oldalán harcoló Ahmat különleges műveleti egység parancsnoka kijelentette, hogy idén vége lesz a háborúnak, és az orosz „különleges művelet” eléri célját. Alaudinov szerint ősszel sor kerülhet a konfliktus lezárására, és ebben a véleményében már korábban is kitartott. Az ukrán vezetést azzal vádolta meg, hogy a háborúra kapott anyagi támogatást magáncélra próbálják elkölteni, és konkrétan Volodimir Zelenszkij feleségét luxusautó vásárlásával vádolta meg . Az ukrán hadsereg azonban továbbra is állja a sarat a donbaszi műveletek során, és nincs jele annak, hogy a több orosz vezető által is prognosztizált katonai összeomlás szélén lenne .

Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatok megújítását jelentették be, miután a magyar miniszterelnök titokban szervezett kijevi látogatása után mégis tartottak rövid sajtótájékoztatót. Zelenszkij elmondta, hogy a két szomszéd alapvető kérdéseit vitatták meg, beleértve a kereskedelmet, a határon túli együttműködést, infrastrukturális és energetikai kérdéseket, valamint az első magyarországi ukrán iskola megnyitását. A találkozó alapját képezheti egy új, kétoldalú dokumentumnak, ami szabályozza majd az ukrán-magyar kétoldalú kapcsolatokat valamennyi fenti témában . Orbán az orosz-ukrán háború kitörése óta először látogatott el Kijevbe, egy nappal azután, hogy Magyarország átvette az Európai Unió soros elnökségét .

Miközben Orbán Viktor Kijevben tárgyalt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter telefonon egyeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. A magyar fél kezdeményezésére létrejött telefonbeszélgetés során a két fél elismeréssel beszélt az orosz–magyar kapcsolatokról, és megállapították, hogy a kétoldali együttműködés „a rendkívül nehéz nemzetközi helyzet ellenére is folyamatosan fejlődik az egészséges pragmatizmus és a kölcsönös előnyök jegyében”. Szijjártó és Lavrov egyetértettek abban is, hogy Kijevnek feltétel nélkül biztosítania kell az Ukrajnában élő valamennyi nemzeti kisebbség jogait .