Powell a kamatcsökkentésről: Nem látunk még tisztán

Az amerikai jegybank, a Federal Reserve (Fed) elnöke, Jerome Powell szerint még több gazdasági adat elemzésére van szükség a kamatcsökkentési döntés előtt, hogy meggyőződhessenek az inflációs adatok valódi jellegéről.

Jerome Powell, a Fed elnöke kijelentette, hogy a gyengébb inflációs adatok elemzése után szeretnék meghatározni, hogy ezek valóban az árnyomás csökkenését tükrözik-e. A májusi inflációs adatok alapján a Fed által preferált mérőszám nem mutatott növekedést, és az éves áremelkedési ráta 2,6%-ra csökkent, ami még mindig meghaladja a jegybank 2%-os célját, de már csökkenő tendenciát mutat.

Powell a portugáliai konferencián hangsúlyozta, hogy meg akarják érteni a mögöttes folyamatokat, és mivel az amerikai gazdaság erős, van lehetőségük arra, hogy időt szánjanak a döntésre. A Fed tavaly július óta 5,25%-5,5%-os sávban tartja az irányadó kamatlábát, de a tisztviselők vitáznak a monetáris politika enyhítésének időzítéséről.

A Fed által preferált személyi fogyasztási kiadások árindexe szerint az infláció még mindig több mint fél százalékponttal meghaladja a 2%-os célt, és a központi bank az inflációt "emelkedettnek" minősítette a június 12-i politikai nyilatkozatában. Az új adatok azonban arra utalnak, hogy az árnyomás tovább enyhülhet.

A következő foglalkoztatási és inflációs jelentések, különösen a pénteken megjelenő júniusi havi foglalkoztatási jelentés és a július 11-én publikált júniusi fogyasztói árindex, döntőek lesznek abban, hogy ez a tendencia folytatódik-e. A Fed különösen biztos akar lenni abban, hogy egy esetleges kamatcsökkentés a monetáris lazítási ciklus kezdetét jelenti-e, ezért sok tisztviselő szerint türelmesnek kell lenniük és várniuk kell az első kamatcsökkentéssel.

Forrás: Reuters