Európai Unió: Magyarország elnöksége és a világsajtó reakciói

2024. július 1-től Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnökségét, ami széles körű nemzetközi figyelmet és kritikát vonzott az ország politikai irányvonalára és a várható "trollkodásra" vonatkozóan.

Az Európai Unió soros magyar elnöksége kapcsán a nemzetközi sajtóban megjelent elemzések szerint a magyar kormány tevékenységei miatt – mint például az oroszokkal való szoros kapcsolat és a sorozatos vétók – a többi tagállam és az intézmények fokozott figyelmet fordítanak majd Budapestre. A Politico cikkében kiemelték, hogy a magyar diplomaták igyekeznek hangsúlyozni az elnökség sikeres lebonyolítására irányuló törekvéseiket, miközben az EU-szkepticizmus és a belső kritikák miatt Magyarország iránti bizalmatlanság érezhető az Unió részéről.

Bóka János, magyar EU-miniszter a Politico-nak nyilatkozva elmondta, hogy tisztában vannak azzal, hogy Magyarország tevékenységét alaposan meg fogják vizsgálni, és a mérce is magasabb lehet, mint más elnökségek esetében.

Az EU-ban Budapestet többek között az Oroszország elleni szankciók késleltetése és az Ukrajnának szánt katonai segélyek blokkolása miatt tartják szálkának a szemben. Egy uniós diplomata szerint a belga elnökség alatt nyomás alatt álltak, hogy a jelentős kérdéseket még a magyar elnökség előtt lezárják.

A The Guardian szerint Magyarország a "Tegyük újra naggyá Európát!" szlogennel készült az elnökségre, ami Donald Trump "Make America Great Again" jelmondatának átdolgozott változata. A CNN is beszámolt a szlogen bejelentéséről, amelyet sokan a magyar kormány trollkodásának tekintettek.

A brit lap említést tett arról is, hogy a külügyminiszterek találkozóján a magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter tevékenysége miatt frusztráció volt tapasztalható az Oroszország elleni szankciók kapcsán.

Az Euractiv és az AFP közös híradásában kiemelték, hogy a magyar elnökség prioritásai között szerepel az "illegális migráció" megfékezése és a nyugat-balkáni országok uniós integrációjának elősegítése. Daniel Hegedus, a German Marshall Fund munkatársa szerint Orbán Viktor korlátozott lehetőségekkel rendelkezik az elnökség során, mivel a fontos döntéseket a leköszönő belga elnökség és az uniós intézmények igyekeztek előre lezárni.

A Szabad Európa kiemelte, hogy a Liszaboni Szerződés óta az Európai Tanácsnak állandó elnöke van, és a külpolitika a kül- és biztonságpolitikai főképviselőhöz tartozik, ami csökkenti a magyar kormány befolyását. Ennek ellenére a "Make Europe Great Again" szlogen bemutatásával Magyarország továbbra is befolyásolhatja a napirendet.

A magyar elnökség alatt a különböző területek miniszterei és diplomatái továbbra is elnökölni fognak a tanácsi üléseken és az előkészítő munkacsoportokban, ahol a konszenzusra törekvés és a becsületes közvetítés a cél. Néhány uniós tisztviselő szerint a magyar tisztviselők eddig professzionálisan viselkedtek, és a szabályok szerint kívánnak eljárni.

Az elnökség második napján Orbán Viktor egy videót töltött fel az X-csatornájára, amelyben a magyar elnökség logójával és jelmondatával kritizálja az Európai Unió vezetőit, egyben népszerűsíti új európai pártcsaládját, a Patrióták Európáért nevű csoportot. A videóban Orbán arról beszél, hogy az európai emberek változást akartak, de a brüsszeli bürokraták hatalmi alkut kötöttek, ami miatt új pártcsaládjukat alapították. A videó a soros magyar elnökség logójaként szolgáló Rubik-kocka és a „Make Europe Great Again” hivatalos jelmondat zárja, ami azt a látszatot kelti, mintha a Patrióták Európáért pártcsalád megalapítása a magyar elnökség programjának része lenne. Bóka János uniós ügyekért felelős miniszter korábban kiemelte, hogy más felfogásban kezelik majd az elnökséggel kapcsolatos kommunikációt, mint ahogyan a kormány esetében szokták, azonban a videó összemosása a kormány és az elnökség kommunikációját mutatja.