José Raúl Mulino letette esküjét Panama új elnökeként

José Raúl Mulino, Panama legújabb elnöke letette esküjét és átvette a „bicegő gazdaságot és hatalmas államadósságot” elődjétől, Laurentino Cortizótól. Az elnöknek nem csak gazdasági kihívásokkal, hanem az illegális migrációval is meg kell küzdenie, amely terén az Egyesült Államok segítségére számíthat.

José Raúl Mulino hétfőn tette le esküjét Panama következő elnökeként, és már az első naptól kezdve nyomás alatt áll, hogy kezelje az országot Kolumbiával összekötő Darien hasadékon keresztül történő illegális migrációt. A 65 éves korábbi biztonsági miniszter azt ígérte, hogy megállítja a dzsungelekkel borított és nagyrészt törvénytelen határon keresztül történő migrációt.

A hasadékon tavaly több mint félmillió ember haladt át, és 2024-ben eddig több mint 190 ezren keltek át, a legtöbb migráns Venezuelából, Ecuadorból, Kolumbiából és Kínából érkezett.

Nem fogom megengedni, hogy Panama nyitott út legyen több ezer ember számára, akik illegálisan lépnek be az országunkba, és akiket egy kábítószer- és emberkereskedelemmel kapcsolatos nemzetközi szervezet támogat – mondta Mulino hétfőn, miután letette esküjét. „Megértem, hogy a migrációnak mélyen gyökerező okai vannak, de minden országnak meg kell oldania a problémáit” – tette hozzá.

Röviddel Mulino beiktatása után a panamai kormány közleményt adott ki, amelyben leírta, hogy Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszter egyetértési nyilatkozatot írt alá Javier Martínez-Acha panamai külügyminiszterrel, amelyben az amerikai kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy fedezi a Darien hasadékon keresztül illegálisan Panamába érkező migránsok hazatelepítésének költségeit.

Az amerikai szerepvállalás nagyrészt a kitoloncolási repülőjáratok költségeinek fedezését jelentené. Javier Martínez-Acha kijelölt panamai külügyminiszter vasárnap azt mondta, hogy az Egyesült Államok segítene a költségek fedezésében, de az összegeket még nem határozták meg.

Véget nem érő küzdelem

"Mulino a napirendjén szereplő legfontosabb kérdésként azt ígérte, hogy véget vet a Darien hasadékon keresztül történő illegális bevándorlásnak" – mondta Michael Shifter, a Georgetown Egyetem adjunktusa.

Úgy tűnik, hogy az új elnök rendkívül elkötelezett az elképzelés mellett. Ezt a politikát azonban nem lesz könnyű megvalósítani. Várható, hogy különböző érdekcsoportok lépnek fel ellene – mondta Shifter.

Panamának a migránsok megállítására és kitoloncolására irányuló erőfeszítései hatalmas változást jelentenének. A leköszönő kormányzat alatt Panama arra törekedett, hogy segítse a migránsokat abban, hogy gyorsan és rendezett módon keljenek át az országon. A migránsok előbukkannak a dzsungelből, regisztrálnak a hatóságoknál, és áthaladnak az országon a Costa Rica-i határig – eddig így működött.

A megnyitón részt vett Costa Rica és Kolumbia elnöke is.

A panamai bűnüldözési erőfeszítések megerősítése potenciálisan csökkentheti az amerikai határra érkező migránsok számát is, legalábbis egy ideig, amíg új útvonalakat nem alakítanak ki maguknak. Ez a migránsokat kockázatosabb útvonalakra kényszerítheti, és az embercsempészek számára is előnyös lehet.

„Bicegő gazdaság”

Mulino májusban a szavazatok több mint 30 százalékával nyerte meg a választásokat egy zsúfolt mezőnyben. Ricardo Martinelli korábbi elnököt váltotta a jelöltek sorában, miután a korábbi vezetőt eltiltották a jelöltségtől, ugyanis pénzmosás miatt 10 év börtönbüntetésre ítélték.

A migráció mellett Mulino feladata lesz a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalának, a Panama-csatornának az irányítása, amely idén a tartós szárazság miatt kénytelen volt korlátozni a forgalmat. Meg kell találnia a módját annak is, hogy betömje a panamai költségvetésben keletkezett lyukat, amelyet egy jelentős bányászati koncessziónak a népi tiltakozások utáni megszüntetése okozott.

Mulino hétfőn bírálta Laurentino Cortizo elnök leköszönő kormányát, amiért az „bicegő gazdaságot és magas államadósságot” hagyott maga után.

Olyan kormányt fogok kapni, amely elsősorban a panamaiak nagy többségének problémájának megoldására összpontosít. Ez nem a gazdagságtól való megszabadulást jelenti, hanem a szegénység elleni küzdelmet – mondta Mulino.

Ígéretet tett egy, a fiatalok foglalkoztatását célzó program elindítására is, valamint az ország útjainak és autópályáinak újjáépítésére irányuló erőfeszítésekre.